Ga naar de inhoud
Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven!

10 manieren om huisstofmijt te bestrijden in huis

Naar schatting is zo’n 5 tot 10% van de Nederlandse samenleving allergisch voor stofmijt. Heb jij daar ook last van? Dan ben je helaas een pechvogel, want huisstofmijt komt overal voor in huis en is moeilijk op te sporen. Wel zijn er diverse tips om het zo goed mogelijk te bestrijden. Huishoudcoach Zamarra legt uit hoe!

Een verstopte neus, vaak moeten niezen, benauwdheid, jeukende ogen of zelfs hoofdpijn. Het zijn allemaal vervelende klachten die vaak komen kijken bij een huisstofmijtallergie. De huisstofmijt volledig uitroeien is bijna onmogelijk, maar je kunt het aantal wel drastisch verminderen.

Overigens heeft de allergie zelf niet zo zeer betrekking op de beestjes, maar juist op de uitwerpselen van de beestjes. Deze zijn zo licht dat ze in de lucht terecht komen en je ze dus gewoon inademt.

Dagelijkse ochtendrituelen

De slaapkamer is het favoriete plekje van de huisstofmijt. Ze leven namelijk van huidschilfers van mensen en dieren en zijn daarnaast dol op warmte en vocht. Laat dat nou net te vinden zijn in jouw bed.

Een simpel routineklusje zoals je dekbed 's morgens openslaan kan al veel helpen. Zo kan het vocht wat je in de nacht bent verloren goed verdampen. Verder is het goed om je gordijnen open te doen én ook je raam een poosje open te zetten zodat de kamer goed kan doorluchten. De beestjes zijn namelijk geen fan van daglicht en frisse lucht.

Als het raam dan toch open staat, zou je je dekbed ook uit het raam kunnen laten hangen. De vrieskou doodt niet alleen de huisstofmijten, maar ook hun eitjes!

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Matras stofzuigen

Goed, het bed zit dus vol met huisstofmijt. Maar hoe kom je ervan af als je matras niet in de wasmachine past? Nou, door het te stofzuigen. Veel stofzuigers hebben tegenwoordig een speciaal borsteltje dat bedoeld is om je matras mee schoon te maken.

Als je matras tien jaar of ouder is en je allergieklachten hebt, dan kun je je matras overigens maar beter vervangen.

Ventileren

Heb je van die handige ventilatieroosters in huis? Maak daar dan zeker gebruik van en laat ze het liefst de hele dag en nacht open staan. Dit werkt goed tegen huisstofmijt, omdat het vocht verdrijft uit je woning. Mocht je geen roosters hebben, dan is het goed om het huis dagelijks even door te luchten door een raam open te zetten.

Beddengoed wassen

Als je huisstofmijt serieus wil aanpakken, dan is het nodig om je beddengoed in ieder geval wekelijks te wassen op minimaal 60 graden. Hier zijn geen speciale anti-allergiemiddelen voor nodig. De hoge temperaturen doen zijn werk!

Ook is het een goed idee om zo nu en dan je dekbed, kussens en matrasbeschermer te wassen. Wist je dat na twee jaar, 10% van je hoofdkussen bestaat uit dode huisstofmijten? Dit ieder kwartaal wassen op minimaal 60 graden is daarom geen overbodige luxe!

Kleding opruimen

Kleding laten slingeren op de grond is een magneet voor de beestjes. Gooi je kleding daarom liever direct in de wasmand of vouw het netjes op in de kast.

Stofzuigen met filter

Om de hoeveelheid stof te beperken is het belangrijk om zeer regelmatig te stofzuigen en een doekje over je interieur te halen. Een stofzuiger met een HEPA-filter of anti-allergiefilter werkt het beste, aangezien de oudere stofzuigers vaak net zoveel stof verspreiden als de hoeveelheid die ze opzuigen. 

Meubilair

Alles van textiel trekt huisstofmijt aan. Kies daarom liever voor gladde meubels van (kunst)leer. Hetzelfde geldt voor gladde vloeren, dit is natuurlijk veel gemakkelijker schoon te houden dan tapijt.

Fotocredits:

Zo
Weg met het stof?
Zo houd je je huis stofvrij
Dit is een artikel van