Ga naar de inhoud
Koken met Hugo!

Aardperensoep met hazelnoot en gegratineerd stokbrood met paddenstoelen

Aardperen, ook wel bekend als de topinamboer, worden volgens Hugo eigenlijk veel te weinig gebruikt in de keuken. Hij maakt er daarom vandaag een verwarmend soepje van met gebrande hazelnoot. Om er een stevige wintermaaltijd van te maken vult hij het aan met een gegratineerd stokbroodje met gebakken paddenstoelen, tijm en kaas.

Aardperensoep met hazelnoot

  • Soep voor 4 personen
  • Bereiding: circa 35 minuten

Ingrediënten:

  • 1 prei
  • 2 tenen knoflook
  • 500 gr. aardperen
  • neutrale olie
  • 1 liter groentebouillon
  • ½ bos bladpeterselie
  • 125 ml crème fraîche
  • zout en peper
  • 40 gr. hazelnoten
  • 1 citroen

Extra benodigdheden:

  • staafmixer
Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Bereidingswijze

Stap 1: Snijd het wit van de prei in smalle ringen.

Stap 2: Verwarm een scheut olie in een hoge pan en fruit de prei aan.

Stap 3: Pel en snijd de knoflook en voeg toe aan de pan.

Stap 4: Schil en snijd de aardperen in blokjes van 1x1 cm.

Stap 5: Voeg ook de aardperen toe aan de pan, met wat zout en peper en bak even mee.

Stap 6: Schenk de bouillon erbij, zodat de groenten onderstaan en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat circa 20-25 minuten koken, tot de aardperen gaar zijn.

Stap 7: Rooster intussen de hazelnoten goudbruin.

Stap 8: Snijd de peterselie fijn en houd een handje achter voor garnering. Voeg de meeste peterselie toe aan de soep.

Stap 9: Pureer de soep en breng op smaak met zout en peper.

Stap 10: Schep de soep in borden of kommen en schep er crème fraîche in.

Stap 11: Hak de noten grof en strooi met de peterselie over de soep. Rasp wat citroenschil erover en serveer.

Gegratineerd stokbrood met paddenstoelen

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 15 minuten

Ingrediënten:

  • 1 meergranen stokbrood
  • 400 gr. gemengde paddenstoelen (zoals shiitakes, kastanjechampignons, oesterzwammen)
  • neutrale olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • 2 takken tijm
  • zout en peper
  • 200 gr. taleggio of reblochon (of een andere goed smeltende kaas)
  • 1 bosje bieslook

Bereidingswijze

Stap 1: Verwarm de oven voor op grillstand.

Stap 2: Snijd het brood in schuine sneetjes van ongeveer 1,5 cm.

Stap 3: Rooster het brood lichtbruin onder de ovengrill.

Stap 4: Maak de paddenstoelen schoon (met een borsteltje of papiertje, niet met water!) en snijd grote exemplaren in stukken.

Stap 5: Verhit een scheut olie in een koekenpan en bak hierin de paddenstoelen.

Stap 6: Pel en snijd de knoflook fijn en voeg toe aan de pan.

Stap 7: Ris de tijm boven de pan en bak tot de paddenstoelen bruingebakken zijn.

Stap 8: Breng op smaak met zout en peper en schep de paddenstoelen op het brood.

Stap 9: Leg plakken kaas op de paddenstoelen en gratineer onder de ovengrill.

Stap 10: Snijd de bieslook en strooi over het brood.

Dit is een artikel van