Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Zo kun je het beste je klimplanten opbinden

Het najaar is de perfecte tijd om je klimplanten op te binden, omdat je door het bladverlies meer zicht hebt op de takken. Zowel klim-, slinger- en leiplanten hebben enige ondersteuning nodig om mooi te kunnen klimmen. Gebruik ze bijvoorbeeld om je pergola te versieren of om een saaie schuur of schutting mee weg te werken!

Dit heb je nodig:

  • schroefogen
  • plug(gen)
  • tang
  • bindtouw (eventueel met metalen kern) of rubberband
  • klimdraad

Het opbinden

Knip een klein stukje touw af en bind deze samen met de stengel van de plant vast op de plekken waar jij hem vast wil zetten. Zodra de klimplant groeit kunnen er weer nieuwe ranken ontstaan die je kunt snoeien of opbinden. Vooral op een zonnig plekje bloeien ze erg snel. Snoei de plant daarom het liefst twee keer per jaar. In de wintermaanden heb je het beste zicht op de takken.

Vooral planten die een sterke groeikracht hebben kunnen zorgen voor schade aan regenpijpen of schuttingen. Het is dus belangrijk om die extra goed in de gaten te houden en deze tijdig aan te binden en te snoeien.

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Soorten klimplanten

Klimplanten

Onder andere Hedera (ook wel klimop) en de klimhortensia behoren tot de klimplantengroep. Deze soorten hechten zich als het ware vast aan het oppervlak en klimmen met gemak omhoog en groeien door de kleinste kiertjes en gaten.

Leiplanten

Leiplanten kunnen zelf niet klimmen en zijn daarom ook eigenlijk geen klimplanten, maar heesters. Deze soort kun je dan ook het beste helemaal opbinden voor een mooie groene of kleurrijke schutting, muur en pergola. Populaire soorten zijn de leilinde en de plataan, omdat ze in korte tijd zorgen voor veel privacy in de tuin. Ook kunnen ze zorgen voor verkoeling voor het huis en de tuin.

Slingerplanten

Ook wanneer planten zelf goed kunnen klimmen is het handig om ze hier toch een beetje in te begeleiden. Onder andere de clematis, de sterjasmijn en de heerlijk geurende blauwe regen (Wisteria) vallen onder de slingerplanten.

Tuintips
Meer lezen?
Tuintips van Tom: 5 stappen om je tuin winterklaar te maken

Fotocredits:

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: