Ga naar de inhoud
Koken met Hugo!

Mexicaanse shakshuka met quesadilla's én vanillerijst met rozijnen

Het is pakjesavond en daarom maakt Hugo een niet al te tijdrovende maaltijd. Hij kookt een snelle, Mexicaanse versie van de shakshuka met bijpassende quesadillas en een vanillerijstepap met sinaasappel en speculaaskruiden.

Dit recept bestaat uit twee onderdelen. Hugo begint met de Mexicaanse Shakshuka met zwarte bonen en verderop in het artikel lees je hoe je het dessert van vanillerijst met rozijnen maakt.

Mexicaanse Shaksuka: zwarte bonen in tomatensaus met eieren

  • Hoofdgerecht voor 4-6 personen
  • Bereiding: circa 30 minuten

Ingrediënten:

  • 2 uien
  • neutrale olie
  • 2 tenen knoflook
  • 1-2 theelepels komijnzaad
  • 1-2 eetlepels chipotle in adobosaus
  • 2 blikken cherrytomaten of tomatenblokjes
  • Zout en peper
  • 2 blikken zwarte bonen (à 400 gr.)
  • 6 eieren
  • 4 (volkoren) tarwetortilla’s
  • 100 gr. belegen kaas
  • 1 avocado
  • 1 bos bladpeterselie of koriander

Extra benodigdheden:

  • vijzel
  • pan met deksel
Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Bereidingswijze

Stap 1: Halveer, pel en snijd de rode uien in smalle partjes.

Stap 2: Verhit een scheut olie in een braadpan en fruit hierin de uienparten circa 5 minuten.

Stap 3: Pel en snijd de knoflook fijn en voeg toe aan de pan.

Stap 4: Maal het komijnzaad grof, voeg toe aan de pan en bak kort mee.

Stap 5: Voeg de chipotle en de tomaten erbij en laat de saus een kwartier koken.

Stap 6: Voeg de bonen toe aan de saus en verwarm.

Stap 7: Maak kuilen in het gerecht en breek hierin de eieren.

Stap 8: Doe de deksel op de pan en stoof nog circa 10 minuten of tot de eieren zijn gestold.

Stap 9: Maak intussen de quesadilla's: beleg 2 tortilla’s met kaas en jalapeño’s. Leg daarop de andere 2 tortilla’s.

Stap 10: Bestrijk de quesadilla’s met olie en bak in een koekenpan op middelhoog vuur tot de kaas gesmolten en de quesadilla goudbruin gebakken is. Snijd in punten.

Stap 11: Maak de avocado schoon, snijd het vruchtvlees in blokjes en strooi over het bonengerecht. Hak de koriander fijn en strooi over het gerecht.

Vanillerijst met rozijnen

  • Nagerecht voor 4-6 personen
  • Bereiding: circa 30 minuten

Ingrediënten:

  • 75 gr. rozijnen
  • 1 vanillestokje
  • 800 ml melk
  • 2 sinaasappels
  • Zout
  • 150 gr. risottorijst
  • 75 gr. fijne suiker
  • 125 ml slagroom
  • snuf speculaaskruiden

Bereidingswijze

Stap 1: Was de rozijnen en de sinaasappel.

Stap 2: Snijd het vanillestokje open, schraap met een mesje het merg eruit.

Stap 3: Doe het vanillemerg met de melk, rozijnen, stuk sinaasappelschil, snufje zout en rijst in een steelpan en breng aan de kook.

Tip

Doe het vanillestokje na gebruik eventueel in een pot met suiker, om hiermee vanillesuiker te maken. Heb je een hard vanillestokje te pakken? Halveer hem dan en kook het mee met de rijst.

Stap 4: Laat de rijst in 20-25 minuten zachtjes gaarkoken en roer het regelmatig door.  

Stap 5: Draai het vuur uit en roer de suiker en slagroom door de rijst. Laat het afkoelen.

Stap 6: Snijd de schil van de sinaasappels dik af en snijd de partjes met een mesje tussen de vliesjes uit.

Stap 7: Serveer de rijst met de sinaasappelpartjes en bestrooi met een snuf speculaaskruiden.

Dit is een artikel van