Vandaag is het dan zo ver: Hugo, onze geliefde en vaste kok, is weer terug en steelt gelijk de show met zijn zoete borrelplank. Denk aan brownies met chocoladepepernoten en amandelbroodjes mét zelfgemaakte amandelspijs. Kortom, de perfecte plank voor tijdens sinterklaasavond.
De zoete borrelplank bestaat uit drie onderdelen. Hugo begint met het maken van de brownies met witte chocolade pepernoten, vervolgens maakt hij amandelbroodjes en als laatste voegt hij de amandelspijs toe die hij al een paar dagen van tevoren heeft gemaakt. Een heerlijke plank waar zoetekauwen hun vingers bij af zullen likken!
Brownies met witte chocoladepepernoten
- Voor 12 personen
- Bereiding: circa 45 minuten
Ingrediënten
- 100 gr. chocolade(letter), liefst met 70% cacao
- 225 gr. roomboter
- 3 eieren
- 200 gr. bruine basterdsuiker
- Zout
- 125 gr. bloem
- 25 gr. cacaopoeder + extra voor bestuiven
- 250 gr. chocoladepepernoten eventueel gecombineerd met ander Sinterklaas snoepgoed
Extra benodigdheden:
- brownievorm of vierkante ovenschaal 30x30 bekleed met bakpapier
Bereidingswijze:
Stap 1: Verwarm de oven voor op 180°C.
Stap 2: Hak de chocoladeletter in stukjes. Laat in een steelpan de boter met de chocolade smelten.
Stap 3: Klop in een kom de eieren met de suiker en een snuf zout licht en luchtig.
Stap 4: Zeef de bloem met de cacao boven de kom en spatel met het chocoladebotermengsel erdoor.
Stap 5: Spatel de pepernoten en het snoepgoed door het beslag.
Stap 6: Doe het beslag in een met bakpapier beklede vorm. Bak de brownie circa 30 minuten in de oven.
Stap 7: Bestuif met cacaopoeder na het bakken.
Amandelbroodjes
- 8 stuks
- Bereiding: circa 35 minuten
Ingrediënten
- 8 plakjes roomboterbladerdeeg
- 400 gr. amandelspijs (zie recept onderaan dit artikel)
- 1 ei
- 70 gr. amandelschaafsel
- 70 fijne kristalsuiker
Extra benodigdheden:
- keukenmachine
- bakplaat met bakpapier
Bereidingswijze:
Stap 1: Verwarm de oven voor op 180°C. Laat het deeg ontdooien.
Stap 2: Splits het ei in 2 kommen.
Stap 3: Meng het amandelschaafsel met de suiker en het eiwit.
Stap 4: Leng de dooier aan met een scheutje water.
Stap 5: Verdeel de amandelspijs in 8 stukken en maak er 8 rolletjes van, net zo lang als het deeg.
Stap 6: Leg op 1 helft van elke deegplak een spijsrol. Kwast de rand in met eidooier en vouw dicht.
Stap 7: Bestrijk alle broodjes met losgeklopt eidooier en verdeel het amandelmengsel er royaal overheen. Druk goed aan.
Stap 8: Bak de amandelbroodjes in circa 25 minuten gaar en goudbruin in de oven.
Amandelspijs
- Ruim 400 gram
- Bereiding circa 10 minuten + paar dagen rusten in koelkast
Ingrediënten
- 200 gr. amandelen (zonder vlies!)
- 200 gr. kristalsuiker
- 1 ei
- Rasp van ½ citroen of meer
Bereidingswijze:
Stap 1: Maal de amandelen in de keukenmachine.
Stap 2: Voeg de suiker toe en maal tot een fijne mix.
Stap 3: Voeg al draaiend het ei erbij.
Stap 4: Rasp de citroen boven de kom en pulseer nogmaals om het door de amandelspijs te mengen.
Stap 5: Verpak in huishoudfolie en laat 2-3 dagen rusten in de koelkast.
