Ga naar de inhoud
Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven!

Tuintips van Tom: Bomen snoeien in het najaar

Het najaar is hét moment om te snoeien én dit 'afval' ook direct te recyclen in je eigen tuin. Tom legde in Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven alles uit over het snoeien van bomen en wat je vervolgens met het snoeiafval kunt doen. Wij zetten zijn tips voor je op een rij.

Fruitbomen

Fruitbomen zijn onder te verdelen in verschillende soorten. Appel- en perenbomen zijn voorbeelden van pitvruchtbomen en kun je het beste in het najaar snoeien. De steenvruchtbomen, zoals kersen- en pruimenbomen, zijn echter uitzonderlijke bomen en snoei je pas na de winter. Anders zijn ze extra vatbaar voor schimmels die zich juist in vochtig weer verspreiden.

Ezelsbruggetje

Tom heeft nog een handig ezelsbruggetje om te onthouden welke bomen je in het najaar snoeit: "Alle bomen en heesters die vóór de langste dag in juni bloeien, snoei je in het najaar." 

Leilinde

Na de winter is het een goed moment om de Leilinde te snoeien, omdat je dan zicht hebt op de boom (omdat de bladeren er dan af zijn) en je zo duidelijk ziet welke takken je eraf kun snoeien. De leiboom zie je veel op boerderijen en is handig als een natuurlijk schaduwscherm. Wat extra belangrijk is bij een boom met leivorm is dat je de dunne, jonge takjes snoeit om zijn mooie vorm te behouden.

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Knotwilg

Knotwilgen groeien in het voorjaar en kun je gewoon knotten, zoals de naam al doet vermoeden. Dat wil zeggen dat je alle takken weghaalt of alleen de stevige takken. Dit kun je elk jaar doen voor een frisse boom met jonge takken. Doe het minimaal eens in de vier à vijf jaar om te dikke takken te voorkomen. Met harde wind kunnen ze namelijk van de knot afscheuren en dat is niet goed voor de boom.

Dikke takken kun je het beste snoeien met een kettingzaag. Let daarbij op dat je niet direct bij de knot zaagt, maar een stukje ervan af. Zo voorkom je dat de dikke tak uitscheurt. Zodra de tak minder gewicht heeft, kun je wel bij de knot zagen.

Als je met de kettingzaag aan de slag gaat is het belangrijk dat je altijd beschermende kleding draagt. De dunne takken kun je daarentegen prima met een snoeischaar snoeien.

Het takkenafval

Camouflagescherm

Met takken kun je hele mooie gevlochten schermen en hekken maken voor in de tuin. Bijvoorbeeld als een camouflage voor je containers! De takken van de knotwilg lenen zich hier perfect voor, omdat ze buigbaar zijn. 

Voeding voor de planten

Door het hout te versnipperen kun je het als mulchlaag in de borders van je tuin leggen. Hierdoor groeit er minder onkruid doorheen en het zorgt ervoor dat de grond vochtiger blijft. Daarbij verteert het natuurlijk continu, waardoor het dient als een goede voedingsbodem voor je planten.

Houtsnipperen

Een snipperpad zorgt voor een mooie, natuurlijke uitstraling. Goed om te onthouden is dat hout wel blijft verteren. Gebruik daarom een dikke laag houtsnippers en vul het elke twee tot drie jaar weer aan met nieuwe snippers, afhankelijk van het hout dat je gebruikt.

Tom stopt de takken het liefst in een versnipperapparaat, ook wel een ‘shredder’ genoemd. Natuurlijk heeft niet iedereen zo’n apparaat in de schuur staan. Gelukkig zijn ze ook gewoon te huren en in veel winkels verkrijgbaar.

Fotocredits:

Dit is een artikel van