Het huishouden is niet altijd even makkelijk bij te houden. Zeker omdat er nooit een eind aan lijkt te komen en het zich continu herhaalt. Blijven bijhouden volgens een vast schema is dan ook essentieel. Maar dat lijkt soms makkelijker gezegd dan gedaan. De volgende tips helpen je hier gelukkig bij.
Allereerst is het handig om het huishouden onder te verdelen in een aantal categorieën. Wij tellen zeven categorieën. Koken en boodschappen doen, opruimen en schoonmaken, wassen en strijken, klussen en tuinieren, verzorging van de kinderen en huisdieren, administratie en de organisatie en planning van het hele geheel.
Tip 1: taakverdeling
Het valt niet mee om alle ballen in de lucht te houden. Bij het verdelen van deze taken moet je er daarom eerst voor kiezen of je het allemaal alleen doet, het onderverdeelt onder jou en je huisgenoten of dat je kiest voor een schoonmaakhulp op regelmatige basis.
Tip 2: maak een lijstje
Maak vervolgens een lijstje met alles wat er moet gebeuren, en zie hierbij niets over het hoofd. Ook de kleine klusjes die je al weken voor je uitschuift. Je zal zien dat de lijst lang is (zeker de allereerste keer), maar hij is tenminste wel compleet waardoor je weet je waar je aan toe bent. Het is namelijk alleen maar frustrerender als je gaandeweg steeds meer klusjes tegenkomt waar je niet aan had gedacht.
Tip 3: sorteer op prioriteit
Bedenk goed welke taken op het lijstje op dit moment het belangrijkste zijn en zet deze bovenaan de lijst. Onderaan de lijst komen taken die ook moeten gebeuren, maar het minste haast hebben. Wanneer er iets onverwachts gebeurt, waardoor je planning een beetje in de soep loopt, is in ieder geval het belangrijkste al uitgevoerd. Bovendien is het heel verleidelijk om als eerst de makkelijke, minst vervelende en niet zo belangrijke klusjes te doen, maar op deze manier voorkom je dat!
Tip 4: dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse klusjes
Bepaal of de taak een dagelijks klusje is of een wekelijks klusje. Sommige taken doe je elke dag (keuken afnemen), een aantal doe je eens per week (bed verschonen) en andere taken eens per maand (koelkast schoonmaken). Nadat je de dagelijkse dingen gedaan hebt kun je als er nog tijd over is je richten op de wekelijkse en maandelijkse taken.
Tip 5: maak een schema
Schrijf alles op in een aparte agenda of schema voor de huishoudelijke taken, onderverdeeld in een dag-, week en maandplanning. Zo houd je het overzichtelijk en kun je voor jezelf afstrepen wat je al gedaan hebt. Dit geeft rust en overzicht.
En vergeet niet om aan jezelf te blijven denken. Maakt tussendoor voor jezelf een kopje thee en kom even tot rust voordat je aan het volgende huishoudelijke taakje begint!
Fotocredits:
