Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Zo maak je houten vloeren schoon zonder beschadigingen of doffe vlekken

Iedere vloer vraagt weer om een eigen, specifieke schoonmaakroutine. Het zou natuurlijk erg zonde zijn als je mooie houten vloer er na een dweilbeurt dof uit gaat zien of zelfs beschadigd raakt. Daarom leggen we je uit hoe je dit het beste aanpakt bij verschillende coatings.

Stap 1: Stofzuigen

Stofzuigen haalt alle kruimels, stof en ander vuil weg en zul je ook vaker moeten herhalen dan het dweilen. Gebruik hiervoor en opzetstuk met zachte haren, om te voorkomen dat je de vloer beschadigt. Alle houten vloeren zijn geschikt om te stofzuigen.

Stap 2: Dweilen

Tijdens het dweilen is het belangrijk om niet te veel water te gebruiken, maar een goed uitgewrongen dweil. Anders zal er veel vocht in de vloer trekken en daar wordt ‘ie niet mooier op. Maak een sopje met koud of lauw water (van warm water krijg je sneller vlekken) met daarin mild schoonmaakmiddel. Het liefst een middel dat uitermate geschikt is voor houten vloeren. Er zijn namelijk ook middelen die te zuur zijn waardoor houten vloeren dof kunnen uitslaan.

Stap 3: Drogen

Bij weinig water zal je vloer gelukkig snel drogen. Het dweilen kun je het beste doen op een zonnige dag zodat het sneller droogt en er minder kans is dat het vocht in de vloer trekt.

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Onbehandelde vloeren

Heeft jouw houten vloer geen glanzende finish? Dan kan het zijn dat het onbehandeld hout is, maar controleer dit wel goed voor je aan de slag gaat. Onbehandeld hout absorbeert water en is daardoor kwetsbaarder voor schimmels en vlekken. Het is dus beter om water volledig te mijden op deze vloeren en het in plaats daarvan te reinigen met boenwas of wax. Dit geeft het ook nog een mooie satijnglans! Overigens ligt er wel het gevaar op de loer dat bij te veel was of wax, vette vlekken en strepen ontstaan. Daarom moet het altijd goed uitgepoetst worden.

Hardwax vloeren

Hardwax zorgt voor een satijnglanzende of matte finish. Het voordeel is dat je vloer beter tegen vocht en vuil kan. Als je weet met welke wax je vloer behandeld is, kun je nagaan of er producten zijn die het beste werken voor dit type wax. Deze vloeren kun je vervolgens reinigen zoals beschreven in de stappen.

Let op:

Na een behandeling van een houten vloer duurt het gemiddeld 14 dagen totdat wax of olie volledig is gedroogd. Reinig de vloer tijdens die periode daarom liever alleen droog en veeg vlekken direct op. Na die periode kun je de vloer dweilen met een goed uitgewrongen dweil.

Gelakte vloer

Net zoals bij hardwax geeft ook lak een bestendige laag aan de vloer. Veelvoorkomende laksoorten zijn polyurethaan en poly-acryl, omdat deze makkelijk te onderhouden zijn. Deze vloeren mag je wel gewoon reinigen zoals beschreven in de stappen.

Geoliede vloer

Geoliede vloeren hebben een verzadigd beschermlaagje, wat de vloer waterafstotend maakt. Het gevolg hiervan is dat het makkelijker te reinigen is. Tenminste, wanneer de juiste hoeveelheid olie is gebruikt. Reinig je vloer het liefst met een middel van hetzelfde merk als de oliebehandeling. Net zoals bij wax en lak kun je ook deze houten vloer dweilen met de juiste zeep.

Zo
Waterkringen verwijderen?
Zo verwijder je waterkringen uit je houten tafel of vloer

Fotocredits

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: