Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Dit kun je allemaal schoonmaken met een stoomreiniger

De afgelopen jaren is er een nieuwe manier van schoonmaken in opmars gekomen. Naast het dweilen en stofzuigen is de stoomreiniger nu dé manier om hardnekkig vuil te verwijderen. Maar als je er nooit een hebt gebruikt, kan het zijn dat dit apparaat een hoop vragen oproept. Hieronder lees je waar een stoomreiniger goed bij van pas komt.

Stomen is een veilig en milieuvriendelijk alternatief om mee schoon te maken, omdat er voornamelijk water wordt gebruikt voor de schoonmaak. Hierdoor heb je maar heel weinig (chemische) schoonmaakmiddelen nodig voor een effectief resultaat. Voor een huishouden met kinderen en huisdieren is dit dus ideaal, omdat je schadelijke stoffen voor de omgeving beperkt. Daarnaast haalt het allergenen uit de lucht en verwijdert het virussen, schimmels en bacteriën.

Je kunt er ook voor kiezen om dit uit te besteden aan een professioneel bedrijf, maar dan ben je er zo'n €100 per keer aan kwijt. Denk je dit vaker te willen doen, dan is het zelf aanschaffen van een stoomreiniger een stuk voordeliger. Gemiddeld kost een stoomreiniger namelijk tussen de €100 en de €150 euro. Je kunt op deze manier je woning weer spic en span maken wanneer jij dat wil!

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Matrassen

Ondanks dat je bed bedekt is met een matrasbeschermer en een hoeslaken, neemt het matras alsnog veel vocht, bacteriën en geurtjes op. Stoomapparaten die een temperatuur boven de 100°C graden bereiken, werken dan effectief tegen huisstofmijt en het verwijderen van vlekken.

Het is echter wel belangrijk dat dit op de juiste manier wordt gedaan om een vochtophoping te voorkomen. Als je aan de slag gaat met een stoomapparaat kun je dit het beste vroeg in de ochtend doen, op een zonnige dag met een lage luchtvochtigheid. Daarnaast is het bij veel stoomapparaten niet de bedoeling dat je de stoomkop direct op het matras plaatst. Dit kan ervoor zorgen dat je matras te nat wordt.

Vloeren en tapijten

Een dweil met stoom doet veel meer dan een traditionele dweil. Stofzuig de vloer van tevoren en ga er vervolgens overheen met de stoomdweil, zoals je dat normaal ook zou doen met een gewone dweil. Controleer wel of jouw hout- of laminaatvloer geschikt is voor stoomreiniging en gebruik het zeker niet op vinyl. Ook werkt de stoomreiniger goed als je tapijt of vloerkleed er niet meer zo fris uitziet. Met een stofzuiger krijg je het niet altijd voor elkaar om de vlekken te verwijderen. In dat geval werkt dit apparaat een stuk sneller en beter.

Tip:

Welke stoomreiniger je ook gebruikt, test het van tevoren altijd even op een klein oppervlak dat niet al te veel in het oog springt. Niet alle materialen zijn bestendig tegen de hoge temperaturen van stoomreinigers.

Muurtegels en voegen

Door met de hete stoom van het apparaat over de tegels en voegen te gaan van de badkamer of keuken, verwijder je gemakkelijk al het aangekoekte vuil zoals kalk- en zeepresten. Ook haal je zonder heftig te boenen al het vet in de keuken weg. Scheelt jou weer een hoop kracht.

Bank

Heb je een toffe tweedehands bank op het oog, maar twijfel je vanwege de hygiëne? Of is je huidige bank nog prima, maar ondertussen een beetje smoezelig geworden?Dan is een stoomreiniger wat je zoekt. De stoom dringt zo diep door de stof dat de bank grondig schoon wordt en je weer met een fris gevoel neer kan ploffen op die mooie bank. Voor het beste resultaat is het raadzaam de bank eerst te stofzuigen en vlekken voor te behandelen met baking soda.

Fotocredits:

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: