Ga naar de inhoud
Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven

Een prachtige gezamenlijke tuin voor de woongroep in Noordwijk

Tom is deze week in Noordwijk aan de slag gegaan bij Hermine en Lynn. De tuin van hun gezamenlijke woongroep was namelijk een beetje saai en sfeerloos. Tijd voor een opknapbeurt dus! Tom en zijn team wisten hier wel raad mee en maakten er een knusse en gezellige plek van waar ze met z'n allen kunnen genieten.

Hermine en Lynn wonen samen met nog vier medebewoners in een woongroep in Noordwijk. Dit betekent onder andere dat ze een gezamenlijke tuin hebben. Hartstikke gezellig, maar met zes personen kunnen de meningen en wensen over de invulling van de tuin natuurlijk ook aardig verschillen. Ze vinden het dan ook lastig om de tuin dusdanig in te richten dat iedereen tevreden is. Gelukkig kan Tom en zijn tuinteam hier heel goed bij helpen. 

Het ontwerp

Hermine en Lynn zijn allebei pittige dames en hebben ieder hun eigen smaak. Maar ook hebben ze natuurlijk te maken met de wensen van de overige vier bewoners. Dit was dan ook een leuke uitdaging, want hoe combineer je een Ibiza stijl in een rolstoeltoegankelijke tuin met veel terras? Het was even puzzelen, maar in het op maat gemaakte ontwerp is er uiteindelijk rekening gehouden met alle wensen. 

Ook heeft hij nagedacht over de beplanting. Ze houden van veel leven en beweging in de tuin, dus koos hij voor planten waar vooral insecten gek op zijn. Bovendien is er rekening gehouden met stevige zonwering die bestemd is tegen de harde zeewind in Noordwijk.

Een goede basis voor de nieuwe tuin

Het is een enorm grote tuin en daarom kreeg Tom extra hulp van zijn team. Ze begonnen met het verwijderen van alle rommel uit de tuin. Het bestond namelijk voor een groot deel uit onkruid en dat is geen goede basis voor de nieuwe opvulling. Daarom is er eerst een laag grond verwijderd. Om aan de wensen te voldoen is er een mooie plek gemaakt voor het terras met daaromheen borders voor alle planten.

Een pergola met sierlijke blauweregen

In het midden van het terras is een pergola geplaatst. Door deze te laten begroeien met klimplanten ontstaat er volgend voorjaar een natuurlijke schaduw. En dat is wenselijk, want in de zomer wordt het er echt heel warm.

En denk je aan mooie klimplanten tegen een pergola, dan kan de  indrukwekkende blauweregen natuurlijk niet ontbreken. Hij bloeit vanaf halverwege de lente tot het einde van de zomer en krijgt prachtige trossen blauwpaarse (of witte) bloemen. Zeker wanneer deze tegen, over en tussen de pergola groeien zal dit een prachtig mooi gezicht zijn. 

Bestrating, groen en privacy

Een harde eis was dat de tuin toegankelijk moet zijn voor rollators en rolstoelen. Daarom is er gekozen voor een looppad met brede tegels. Deze hebben een rustieke en rustige uitstraling en lopen mooi over van het bestaande terras naar de looppaden.

Naast de looppaden liggen borders die mooi opgevuld zijn met allerlei verschillende planten. Om biodiversiteit te creëren is er gekozen voor kleurrijke planten en fruitbomen waar de bewoners volgend jaar heerlijke vruchten van kunnen plukken.

Om tussen de planten door een beetje privacy te laten ontstaan zijn er kastanje houten palen in de tuin geplaatst. Dit geeft een speels effect en de bewoners zitten hierdoor net wat meer beschut. Tussen de palen staan ook een aantal hogere palen waar de gezellige lampjes aan bevestigd zijn. Zo kunnen ze zelfs tot in de late uurtjes heerlijk buiten zitten. 

Het eindresultaat

De tuin is ontzettend mooi geworden en voldoet aan alle wensen. Het is rolstoeltoegankelijk en bevat veel kleurrijke planten. Het terras is beschut en beschermt de bewoners tegen de zon en de wind. Niets staat de zes meer in de weg om heerlijk met elkaar van de gezamenlijke tuin te genieten. Hermine en Lynn zijn ontroerd van blijdschap en kijken uit naar de fijne tijd in de tuin samen met alle medebewoners.

Shop the look

Dit is een artikel van