Vandaag maakt Sandra een lekkere, goedgevulde groentesoep. Ze bereidt het soepje met pastinaak, winterpenen en zoete aardappelen, maar ook met de rijke smaken van kerrie en gember. Naast de soep maakt ze een koriander-cashewchutney en een Indiaas platbrood.
Groentesoep met een zalige koriander-cashewchutney
- Maaltijdsoep 4 personen
- Bereiding ongeveer 30 minuten
Ingrediënten
- 1 ui
- Olijfolie
- 5 cm verse gember
- 250 gr. zoete aardappel
- 250 gr. pastinaak
- 250 gr. winterpenen
- 1 eetlepel pikant kerriepoeder
- 1 liter groentebouillon
- Zout en peper
Korianderchutney/chutney
- 1 bosje koriander
- 1 (biologische) citroen
- 1 teen knoflook
- 50 gr. cashewnoten
- 100 ml olijfolie extra vergine
- Zout en peper
- 4 eetlepels volle yoghurt
Extra benodigdheden:
- fijne rasp
- staafmixer
Bereidingswijze:
Stap 1: Pel en snipper de ui fijn. Verhit een scheut olie in een soeppan en fruit de ui 3-4 minuten.
Stap 2: Schil en rasp de gember boven de pan.
Stap 3: Schil en snijd de zoete aardappel, pastinaak en peen in grove stukken.
Stap 4: Voeg toe aan de pan en bak 2 minuten mee.
Stap 5: Voeg de kerrie toe en bak een halve minuut mee.
Stap 6: Blus af met de bouillon, breng aan de kook, draai het vuur laag en laat de soep ongeveer 20 minuten koken.
Maak intussen de chutney:
Stap 7: Pel de knoflook, rasp de citroen boven het hakmolentje. Hak de koriander grof. Maal de koriander, knoflook, citroenrasp, cashewnoten en 100 ml olijfolie. Kruid met zout en peper en breng op smaak met citroensap.
Stap 8: Pureer de soep en breng op smaak met zout, peper en citroensap. Verdun eventueel met water.
Stap 9: Schep het in kommen en lepel er wat korianderchutney en yoghurt in.

Chapatis met komijn (Indiaas platbrood)
- 8 stuks
- Bereiding ongeveer 20 minuten + half uurtje rusten van deeg
Ingrediënten
- 1-2 theelepels komijnzaad
- 275 gr. volkorenmeel
- Snuf zout
- 1 eetlepel plantaardige olie of ghee
- 125-150 ml warm water
- Bloem voor uitrollen
Extra benodigdheden:
- rolstok
- zware koekenpan
Bereidingswijze:
Stap 1: Maal de komijn grof.
Stap 2: Doe het meel met het zout, de komijn en de olie of ghee in een kom. Schenk het water erbij en meng tot een deeg.
Stap 3: Kneed het deeg op het aanrecht tot een soepel deeg.
Stap 4: Laat het deeg afgedekt een half uurtje rusten.
Stap 5: Verdeel het deeg in 8 stukken. Rol dunne cirkels deeg uit op een met meel bestoven aanrecht.
Stap 6: Verhit de koekenpan en bak de chapatis in de snikhete pan, tot ze bruine plekjes krijgen en keer om. Bak tot beide kanten gaar zijn.