Ga naar de inhoud
Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven

Opvouwtips van Galit: zo zorg je voor een opgeruimde kledingkast

Elke week, of soms zelfs meerdere keren per week, ligt er weer een berg frisgewassen wasgoed op je te wachten om netjes opgevouwen te worden. En laat dat opvouwen nou net een zwaar onderschat deel van het opruimen zijn. Als je dit op de juiste manier doet ziet het er niet alleen keurig uit, maar scheelt het ook heel veel ruimte in je kast. Is dit niet je sterkste punt? Galit geeft handige tips!

Er zijn vele manieren voor het vouwen van je was. Je kunt de was vouwen, rollen, stapelen en er zelfs pakketjes van maken. Vandaag laat Galit een paar makkelijke manieren zien hoe je het fijnst kunt vouwen.

Opvouwtips van Galit

05:04

En voilà, een kind kan de was doen! Ging het wat te snel of lees je het liever rustig na? Hieronder staan de tips nog even extra uitgelegd.

Tip 1

Allereerst is het belangrijk dat je je wasgoed op een glad oppervlak opvouwt. Vouw je kleding dus niet op in de lucht, want dan krijg je nooit van die strakke stapeltjes. Een strijkplank is echter een ideale ondergrond voor het opvouwen. Daarbij kun je de strijkplank in hoogte verstellen, waardoor je niet steeds hoeft te bukken (in tegenstelling tot wanneer je het bijvoorbeeld op een bed zou doen). 

Tip 2

T-shirts opvouwen kan erg lastig zijn. Galit heeft twee manieren waarop je dit het beste kunt doen. Allereerst leg je het T-shirt op de buik-kant. Daarna vouw je beide kanten op de hoogte van de schouder strak naar binnen. Vervolgens vouw je het dubbel en voilà, je hebt een prachtig pakketje.

Een andere manier is om het T-shirt op de rug te leggen. Je pakt met de ene hand de schouder vast en met de andere hand pak je op dezelfde lijn in het midden het T-shirt vast. Je gaat er met je hand overheen, je schudt een beetje en je hebt wederom een heel mooi pakketje.

Tip 3

Wanneer je geen hanggedeelte hebt in je kast voor overhemden, dan zul je ze moeten vouwen. Leg het overhemd op zijn buik en leg er een tijdschrift op. Leg beide kanten strak tegen het tijdschrift aan en vouw de onderkant naar boven. Trek het tijdschrift aan de bovenkant weer eruit en op die manier is je overhemd netjes en strak gevouwen.

Tip 4

Sokken vouw je het efficiëntst op in een bolletje. Maar als je het een keer anders wilt doen heeft Galit nog een truc. Leg allereerst de sokken over elkaar heen en vouw de onderste sok naar binnen toe. Vouw daarna de punt naar binnen, rol het vervolgens op en stop het laatste stukje in de sok.

Sokken kun je lastig stapelen. Hierdoor lijkt je sokkenlade vaak een rommeltje. Maak daarom gebruik van mandjes in je lade. Het ziet er veel netter uit en je vindt je sokken sneller terug.

Tip 5

Als je de ruimte hebt in je kast zijn hanggedeeltes het handigst. De kleding kan niet kreuken en je hebt er weinig vouwwerk van. Voor sjaals zijn er speciale hangreken zodat je deze ook op een fijne manier kan laten hangen zonder dat ze eraf vallen.

Tip 6

Het dekbed is een groot item wat daarom erg lastig te vouwen is. Galit heeft hier een hele handige truc voor. Leg het dekbed in de lengte neer en je vouwt een klein stukje naar binnen. Vouw daarna een derde naar binnen en vouw vervolgens de andere kant eroverheen. Vouw daarna de achterkant naar binnen en de voorkant erover heen en duw het vervolgens in het inhammetje. Zo krijg je een prachtig en strak pakketje.

Tip 7

Als laatste heb je dan nog het onderlaken. Dit laken is lastig te vouwen door de elastieken banden in de hoeken, toch zijn er trucjes voor. Leg de bovenste twee hoeken neer op een plat oppervlak en stop de andere twee hoeken hierin. Vouw vervolgens de zijkanten naar binnen toe er voilà je hebt een prachtig rechthoek die je makkelijk kunt opvouwen.

Dit is een artikel van