Ga naar de inhoud
Koken met Sandra!

Speculaasgehaktballen met een heerlijke posteleinstampot

Vandaag kookt Sandra weer een lekker én bijzonder gerecht. Ze combineert zoet met hartig door speculaas toe te voegen aan de gehaktballen. Ja, je leest het goed: speculaasgehaktballen! Een verrassend lekkere combinatie! Daarnaast maakt ze een stampot met winterpostelein. Aan de slag!

Speculaasgehaktballen

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 30 minuten

Ingrediënten

  • 400 gr. half-om-half gehakt
  • 1 bosje bieslook
  • 6 speculaasjes
  • 1 ei
  • Zout en chilipeper
  • Olijfolie
  • 20 gr. roomboter
  • 1 eetlepel mosterd
  • 200 ml runderbouillon

Bereidingswijze:

Stap 1: Doe het gehakt in een kom. Snijd de bieslook fijn en voeg toe.

Stap 2: Verkruimel de speculaasjes en voeg erbij.

Stap 3: Voeg het ei toe en breng op smaak met zout en chilipeper.  

Stap 4: Kneed het gehakt goed door en rol kleine ballen.

Stap 5: Verwarm een scheut olie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes in circa 4 minuten rondom goudbruin.

Stap 6: Haal de gehaktballen uit de pan. Voeg de roomboter en 1 eetlepel mosterd toe aan de pan. Bak 1 minuut en blus met de bouillon.

Stap 7: Laat de jus iets inkoken. Doe de gehaktballen terug in de pan en laat afgedekt nog circa 10 minuten garen.

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Posteleinstamppot

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 35 minuten

Ingrediënten

  • 1 kg kruimige aardappels
  • Zout en peper
  • 150 ml volle melk
  • 50 gr. roomboter
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • 500 gr. winterpostelein  
  • 3 eetlepels gebakken uitjes

Extra benodigdheden:

  • Stamper

Bereidingswijze:

Stap 1: Schil de aardappels en snijd in gelijke stukken. Zet ze net onder koud water in een pan en breng met een snuf zout aan de kook. Kook in circa 20 minuten gaar.

Stap 2: Giet de aardappels af. Doe de melk, boter en mosterd erbij en stamp tot een gladde puree. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 3: Snijd de postelein grof en meng door de puree.

Stap 4: Verdeel de stamppot over de borden en maak af met de gebakken uitjes en de speculaasgehaktballen van het recept hierboven! 

Dit is een artikel van