Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Zo kies je een interieurontwerper die bij jou past 

Een wildvreemde je woonkamer laten betreden is spannend, maar diegene dan ook nog laten beslissen over de inrichting van je interieur? Dat gaat nog een stapje verder. Een match met een interieurontwerper is heel persoonlijk en verloopt makkelijker met de juiste voorbereiding. Met deze tips voorkom je dat je voor een eindeloze zoektocht komt te staan.

Hoe kan een interieurontwerper jou helpen?

Van het compleet opnieuw inrichten van een woning tot een kleine aanpassing van een ruimte in huis. Een interieurontwerper – ook wel interieurstylist genoemd – doet het allemaal. Bij de styling van een interieur draait het allemaal om het creëren van een bepaalde sfeer. Iets wat je onder meer bereikt met de juiste meubels, kleuren, verlichting, materialen en patronen.

Aan de hand van een concept voor de inrichting krijg je te zien hoe jouw nieuwe interieur eruit zal gaan zien. Dit doen ontwerpers meestal aan de hand van een tekening, een moodboard en/of een 3D-visualisatie. Tegenwoordig kun je zelfs met zeer geavanceerde technologie een realistisch beeld krijgen van hoe een muurkleur of meubelstuk in jouw woning tot z'n recht komt. Hiermee voorkom je dat je fouten maakt, zoals een impulsieve miskoop of het aanschaffen van een product met afmetingen die totaal niet in de ruimte passen.

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Jouw eigen voorkeuren

Jouw huidige interieur en je persoonlijke wensen spelen een grote rol bij het interieuradvies. Het gaat echt niet per se om het compleet leeghalen van je huis zodat alles opnieuw aangeschaft kan worden. Het blijft jouw huis in een nieuw jasje! Het is dan ook zeker mogelijk om de persoonlijke touch van de ruimte te behouden door bepaalde hobby’s of interesses uit te lichten. Wees tijdens een gesprek vooral niet te verlegen om te laten zien wie jij bent en waar je waarde aan hecht. Alleen op deze manier voelt jouw nieuwe interieur écht als thuiskomen.

Op onderzoek uit

Voorkom teleurstellingen en ga zelf alvast op onderzoek uit voordat je in gesprek gaat met een interieurontwerper. Heb je misschien mensen in je omgeving, vrienden of familie die onlangs hun interieur hebben vernieuwd? Wie bevelen zij aan?

Als je al een heel duidelijk idee hebt van de stijl die je terug wil zien in jouw interieur kan dit ook een basis zijn voor jouw keuze. Er zijn interieurontwerpers die een kenmerkende stijl hebben. Dit zie je snel genoeg terug in het online portfolio of op social media kanalen als Pinterest en Instagram. Wil je zeker weten dat je met een professional te maken hebt? Via het online portal van BNS Crisp kun je een kijkje nemen in de portfolio’s van meer dan 300 stylisten die aangesloten zijn bij de beroepsvereniging.

Voorbereiding

Als je al een plattegrond en afmetingen hebt van de ruimte en de meubels is dit handig om mee te nemen naar de ontwerper. Misschien heb je zelfs al een eigen moodboard gemaakt met voorbeelden van ruimtes die je mooi vindt. Het visualiseren voor de ontwerper zal de communicatie alleen maar makkelijker maken. Daarbij is je budget niet geheel onbelangrijk om rekening mee te houden. Maak daarom nog voordat je afspraken maakt met de ontwerper ook afspraken met jezelf (en je partner) over het budget.

Vertrouwen

Ondanks dat het om een zakelijke relatie gaat is het extra fijn als er een klik is. Neem je gevoel daarom ook mee in je uiteindelijke beslissing. Heb je er vertrouwen in dat de ontwerper iets moois neerzet? Samen ideeën uitwisselen en daarmee op één lijn zitten kan het creatieve proces bovendien erg leuk maken!

Fotocredits:

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: