Ga naar de inhoud
Koken met Sandra!

Zwitserse borrelplank met uientaartjes, raclette aardappels en punschkugeln

Heb je al zin om in de wintersportsferen te komen? Dan helpt Sandra’s Zwitserse borrelplank je daar wel bij. Zwitserland grenst aan Duitsland, Italië en Frankrijk en heeft daarom heerlijke gerechten waar al deze landen invloed op hebben gehad. Sandra maakt vandaag mini-uientaartjes die geïnspireerd zijn op de 'zwiebelkuchen'. Verder maakt ze raclette aardappels uit de oven en zoete 'punschkugeln' bonbons.

Dit recept bestaat uit drie delen. Sandra begint met de uientaartjes en verderop in het artikel lees je de recepten voor de raclette aardappels en de punschkugeln.

Uientaartjes (mini zwiebelkuchen)

  • Borrelplankgerecht, 12 stuks
  • Bereiding: circa 30 minuten

Ingrediënten:

Deeg

  • 80 gr. koude roomboter + extra voor invetten
  • 200 gr. volkorenmeel + extra voor uitroller
  • 1 theelepel karwijzaad
  • snufje zout
  • 50-75 ml koud water

Vulling

  • 600 gr. uien
  • 30 gr. roomboter
  • 80 ml volle melk
  • 80 ml slagroom
  • 2 kleine eieren
  • zout en peper
  • 100 gr. dungesneden gekookte ham

Extra benodigdheden:

  • deegroller
  • muffinvorm
  • steker 10 cm
Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Bereidingswijze

Stap 1: Verwarm de oven voor op 200°C.

Stap 2: Pel en halveer de uien en snijd ze in halve ringen.

Stap 3: Verwarm de boter in een koekenpan, voeg de uien toe en bak circa 15 minuten op laag vuur tot ze zacht en glazig zijn. Laat het even afkoelen.

Stap 4: Snijd de boter in blokjes en maal in de keukenmachine het meel samen met de boter, het karwijzaad en zout tot een kruimelig deeg.

Tip: Heb je geen karwijzaad in je keukenkast staan? Dan kan je in dit recept ook komijnzaad gebruiken. Verdubbel de hoeveelheden van de komijn, want karwijzaad heeft een sterkere smaak dan komijn.

Stap 5: Schenk al draaiend langzaam het water erbij, zodat je een samenhangend deeg krijgt.  

Stap 6: Druk het deeg uit tot een schijf, dek af en laat 20 minuten rusten in de koelkast.

Stap 7: Rol het deeg uit op een met meel bestrooide bakplaat tot een dikte van een halve cm en steek er cirkels uit van 10 cm. Vet de muffinvorm in en duw de deegcirkels in de vorm.

Stap 8: Klop in een kom de melk, room, eieren, zout en peper door elkaar.

Stap 9: Snijd de ham fijn en verdeel over vorm. Verdeel de uien erover en schenk het melkmengsel erop.

Stap 10: Bak de uientaartjes 30-35 minuten in de oven en serveer het op de borrelplank.

Zwitserse raclette aardappels

  • Borrelplankgerecht voor 6 personen
  • Bereiding: circa 20 minuten

Ingrediënten

  • 12-16 krieltjes met schil (afhankelijk van het formaat)
  • olijfolie
  • 100 gr. Zwitserse Raclette- of Emmentaler
  • 6 zoetzure augurken
  • 4 eetlepels gebakken uitjes

Extra benodigdheden:

  • ovenschaal

Bereidingswijze

Stap 1: Verwarm de oven voor op 200°C.

Stap 2: Bestrijk de aardappels met olie en leg in een ovenschaal, dek af en pof in 40-50 minuten gaar.

Stap 3: Schaaf plakjes van de kaas.

Stap 4: Halveer de aardappels, beleg met plakjes kaas en zet nog circa 5 minuten in de oven.

Stap 5: Halveer de augurken in plakjes en leg op de gesmolten kaas. Bestrooi met gebakken uitjes.

Punschkugeln

  • 15 stuks bonbons
  • Bereiding: circa 20 minuten

Ingrediënten:

  • 240 gr. speculaasjes
  • 2 eetlepels abrikozenjam
  • 1-2 eetlepels bruine rum
  • extra pure hagelslag
  • 200 gr. Zwitserse pure chocolade

Extra benodigdheden:

  • keukenmachine of hakmolen

Bereidingswijze

Stap 1: Breek de koekjes en doe met de jam en rum in de kom van de keukenmachine.

Stap 2: Maal tot een fijn kruim.

Stap 3: Rol 15 bolletjes van het koekmengsel en zet een kwartier in de koelkast om op te stijven. Voeg als het mengsel droog is eventueel wat extra jam toe.

Stap 4: Verwarm de chocolade au bain-marie. Giet de hagelslag in een diep bord of een kom.

Stap 5: Haal de balletjes met 2 vorken door de chocolade en vervolgens door de hagelslag. Laat de chocolade dan stollen.

Dit is een artikel van