Ga naar de inhoud
Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven!

Een moderne en toch romantische tuin voor Tessa en Jelmer

Tessa en Jelmer wonen sinds anderhalf jaar in een nieuwbouwwoning in Nijkerkerveen. Nu de woning van binnen helemaal naar wens is, wordt het nu toch wel tijd om de tuin aan te pakken. Dat bleek alleen een stuk moeilijker te zijn dan ze dachten, met name vanwege de uiteenlopende wensen van het stel. Ze schakelden daarom hulp in van Tom en het team om hier de juiste balans in te vinden.

Het probleem

De tuin ziet er in de basis verzorgd uit, maar miste volgens Tessa vooral gezelligheid. Het liefst ziet ze daarom veel hout terug in de tuin zodat er een warmere sfeer ontstaat. Toch staat Tessa er vooral heel praktisch in, terwijl Jelmer verlangt naar speelse en romantische elementen. Aan Tom de taak om deze twee voorkeuren goed te combineren.

Het plan

Het team gaat onder andere aan de slag met een houten pergola met klimplanten, een loungeplek met een romantisch zitje én een mooie, groene camouflage voor de kliko’s. Daarnaast komt er meer ruimte voor planten en een frisse bestrating.

Houten pergola

De gezellige, maar ook functionele pergola maakte Tom van stevige, douglashouten balken met een dikte van 15 x 15 centimeter. Zo ontstaat er al snel een leuke zitplek. De grond is bedekt met een beschermende worteldoek jarenlang meegaat, waarop tegels zijn geplaatst als een fundering voor de vlonder. Vervolgens zijn er houten planken op gelegd van 2,2 centimeter.

Ga je zelf ook aan de slag met een vlonder? Houd er dan rekening mee dat houten planken door de weersinvloeden kunnen uitzetten. Zorg er daarom voor dat je een klein gleufje tussen de planken laat zitten.

Een pergola is uitermate geschikt om klimplanten tegenaan te laten groeien. Tom zette hier dan ook een winterharde bosrank (Clematis Armandii) neer waaruit witte, stervormige bloemen groeien die een lekkere geur verspreiden door de tuin. Deze plant groeit met gemak wel 5 meter de lucht in.

Tip: Douglashout is niet geschikt om direct in de grond te plaatsen, omdat de palen door het vocht sneller gaan rotten. Ontzettend zonde natuurlijk! Daarom is het aan te raden om het deel dat in de grond staat te beschermen met Rubber Seal. 

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zithoek

De groene tuinmeubels van de zithoek passen helemaal bij de hoeveelheid planten in de tuin. Onder de pergola kan het stel nu gezellig loungen naast de buitenhaard, samen met familie en vrienden.

Moderne tegels

De moderne, keramische tegels van 40 x 80 centimeter passen helemaal bij Tessa haar moderne en strakke stijl. Wel is het de bedoeling dat Jelmer ook tevreden is met het resultaat, dus zijn de tegels op een speelse manier neergelegd. De toplaag van de tegels heeft een donkergrijze kleur wat een chique uitstraling creëert.

Tip: Het op maat zagen van de tegels doet Tom het liefst als de tegels nat zijn. Dit voorkomt oververhitting en houdt zo ook de verspreiding van zaagstof tegen.

Bamboe

De schuur is mooi bedekt met hoge groene planten. Bamboe (Fargesia rufa) groeit heel stevig door en kunnen zo'n 3 à 4 meter hoog worden, maar je kunt de takken altijd wegsnoeien. Daarbij is dit gelukkig een variant die niet woekert. Hierdoor groeien de wortels keurig recht naar beneden. Wees daarom niet bang voor uitschieters naar de tuin van de buren.

Bamboe
Lees ook:
Bamboe in bedwang houden: zo zorg je ervoor dat ‘ie niet gaat woekeren

Salie

Jelmer is de romantische van het stel en hem kun je dan ook echt blij maken met kleurrijke bloemen als de trompetvormige salie (Salvia microphylla). De plant wordt ongeveer een meter hoog en bloeit vanaf juni tot net na de zomer. Tom plaatste deze vrolijke planten op meerdere plekken in de tuin.

Herfstaster 

Een magneet voor vlinders en insecten is de herfstaster (Aster ageratoides). Wanneer de meeste planten zijn uitgebloeid, kunnen Jelmer en Tessa nog extra lang nagenieten van deze mooie plant. Nu lijkt hij nog klein, maar hij kan wel 50 centimeter groot worden!

Het resultaat

De tuin is een mooie mix geworden van modern, romantisch én gezellig. Het stel is erg blij dat het team een tuin heeft kunnen creëren waar ze beiden enthousiast over zijn.

Shop the look:

Fotocredits:

Sonja Velda 

 

Dit is een artikel van