Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Feit of fabel: Kun je écht verslaafd zijn aan chocolade? 

Die onweerstaanbare trek in chocolademousse, een brownie of een bak chocoladeijs. Is dit gewoon zoete trek of zijn dit tekenen van een serieuze verslaving?

Verslaving of niet?

Chocolade is gemaakt van ingrediënten als cacao, suiker en melk. Voeding met een goeie dosis suiker en vet wekken het beloningssysteem in ons brein op. De dopamine geeft je een fijn gevoel, maar dit is volgens onderzoekers toch net wat anders dan de werking van alcohol of drugs. Bij het afkicken van alcohol- en drugs kun je namelijk ontwenningsverschijnselen krijgen, terwijl je dat bij chocolade niet zal krijgen. Een échte verslaving kunnen we het in die zin dus niet noemen.

Waar komt het verlangen dan vandaan?

Waarom jij op sommige momenten juist zo zwak bent voor chocolade heeft te maken met emoties als stress, verdriet of woede. Je zou op zo’n moment niet alleen naar chocola kunnen verlangen, maar ook naar andere voedingswaren die dopamine aanmaken in je brein. Denk daarbij aan voedingswaren die veel koolhydraten en suikers bevatten, zoals chips, snoep en patat.

Gelukkig zijn er ook andere manieren om precies dezelfde stof aan te maken in je hersenen. Volgens onderzoek zorgt sporten, mediteren en voldoende slaap ook voor hogere dopamine en serotoninelevels.

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Wanneer wordt het een probleem?

Ondanks dat voeding niet vastgesteld is als een verslavingsmiddel, is er wel onderscheid te maken tussen een gezonde chocoladeconsumptie en een problematische chocoladeconsumptie. In combinatie met een voedzaam voedingspatroon kun je af en toe best genieten van een reep chocola zonder je je daar achteraf schuldig over te voelen!

Zodra je het idee hebt dat je controle verliest over de hoeveelheid chocolade die je nuttigt en ongewone hoeveelheden eet kan dit leiden tot andere gezondheidsproblemen. In dit geval is het aan te raden om op zoek te gaan naar het onderliggende probleem onder begeleiding van een arts of diëtist.

Van
Lees ook:
Van chocola tot fruit: deze voedingswaren trekken muizen aan

Fotocredits:

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: