Ga naar de inhoud
Koken met Sandra!

Lasagne van zalm en prei en een frisse groene salsa verde met sla

Een lekkere en voedzame maaltijd is toch wel iets om dankbaar voor te zijn. Daar staan we vandaag tijdens Thanksgiving dan ook even bij stil met een feestelijke lasagne van zalm en prei. Erbij maakt Sandra een frisse salade van little gem sla en salsa verde.

Lasagne met zalm en prei  

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 20 minuten + circa 15 minuten oventijd

Ingrediënten:

  • 30 gr. roomboter + 20 gr. voor topping
  • olijfolie
  • 60 gr. volkorenmeel of bloem
  • zout en peper
  • 700 ml visbouillon
  • 2 preien
  • 1 blik tomatenblokjes (polpa)
  • 1 eetlepel mosterd
  • 200 gr. verse lasagnebladen
  • 400 gr. zalmfilet
  • 30-50 gr. (volkoren) broodkruim

Extra benodigdheden:

  • ovenschaal 25 x 35
  • optioneel: visfileermes
Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Bereidingswijze

Stap 1: Verwarm de oven voor op 200°C.

Stap 2: Verwarm voor de bechamelsaus in een steelpan de roomboter met 3 eetlepels olijfolie.

Stap 3: Voeg als de boter gesmolten is het meel toe en bak op laag vuur al roerend 5 minuten. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 4: Voeg wanneer het meel begint te kleuren, al roerend met een garde, in delen de bouillon toe. Laat 10 minuten zachtjes koken. 

Stap 5: Snijd de prei in halve ringen.

Stap 6: Verwarm een scheut olijfolie in een koekenpan en sudder hierin de prei met de mosterd circa 10 minuten tot de prei zacht is.

Stap 7: Verdeel een dunne laag bechamelsaus over de ovenschaal en bedek de bodem met lasagnebladen.

Stap 8: Snijd de zalm overlangs in lange plakken en verwijder het vel met een mes.

Wist je dat? Zalm is een vette vis en zit vol met omega 3. Deze essentiële vetzuren maakt je lichaam helaas niet automatisch aan en kan je dus enkel uit je voeding halen. Het is daarom goed om zo nu en dan een vismaaltijd te eten.

Stap 9: Maak lagen van de bechamel, lasagnebladen, zalm en tomatenblokjes. Eindig met bechamelsaus.

Stap 10: Verdeel de helft van de prei hierover met nog wat bechamelsaus.

Stap 11: Bedek met lasagnebladen, verdeel de overige tomaat en prei erover.

Stap 12: Dek af met lasagnebladen en de laatste bechamelsaus. Bestrooi met broodkruim en beleg met klontjes boter.

Stap 13: Bak circa 15 minuten in de oven en serveer op een bord.

Sla met salsa verde

  • Bijgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 10 minuten

Ingrediënten:

  • 250 gr. tuinbonen (diepvries)
  • 1 bosje bladpeterselie
  • 1 bosje basilicum
  • 3-4 takken munt
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 1 knoflookteen
  • 2-3 eetlepels rode wijnazijn
  • 100 ml olijfolie extra vergine
  • 2 kroppen baby romaine of little gem
  • 2-3 eetlepels taggiasche olijven

Bereidingswijze

Stap 1: Kook de tuinbonen volgens de gebruiksaanwijzing. Spoel koud en dubbeldop de helft (pel niet alleen de peul, maar haal ook het vliesje weg).

Stap 2: Snijd de kruiden fijn en hak de kappertjes fijn. Pel en rasp de knoflook.

Stap 3: Meng de kruiden met de kappertjes, knoflook, azijn en olijfolie. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 4: Snijd de sla doormidden en leg op de borden.

Stap 5: Meng de tuinbonen en olijven en schep het over de sla heen.

Stap 6: Lepel de salsa verde eroverheen.

Dit is een artikel van