Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Dit is waarom er juist in de herfst zoveel spinnenwebben zijn

In de herfst is het volop spinnentijd. Niet alleen de beestjes zelf, maar ook de spinnenwebben duiken overal op. Ook je tuin hangt er nu waarschijnlijk vol mee. Maar waarom er juist nú zo veel spinnenwebben zijn? Daar is een logische verklaring voor.

Voortplantingsseizoen

Dat de tuinen, bossen en struiken nu vol zitten met spinnen en spinnenwebben heeft alles te maken met het voortplantingsseizoen. Je ziet ze nu meer omdat de mannetjes erop uitgaan om te paren.

Spinnen zullen er dan ook niet blij van worden als je hun webben vernielt, want juist dát is de plek waar ze alle eitjes op leggen. Ze leggen zo'n honderd tot tweehonderd per keer die ze in één grote bol verpakken. Een zogenoemd 'eipakket'.

Groter, maar net zo veel

Dat de spinnen in de herfst beter zichtbaar zijn betekent overigens niet dat het er dan ook daadwerkelijk meer zijn. In de herfst zijn spinnen helemaal volgroeid. Ze zijn nu volwassen én dus groter. In de zomer zijn de meeste spinnen nog klein, waardoor ze simpelweg minder opvallen.

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Natte draden

Wanneer het begint te vriezen en het buiten koud en vochtig wordt, kan er een dauwlaagje ontstaan in de tuin en op de webben. Dit zorgt er ook voor dat de spinnen zichtbaarder zijn. Zodra het écht begint te winteren kom je deze niet zo snel meer tegen, want spinnen houden helemaal niet van kou en overleven dit tragisch genoeg ook niet. Ook kunnen ze in de winter minder voedsel (insecten) vinden.

Soorten spinnen

De spinnen die je in Nederland tegenkomt zijn overigens totaal niet gevaarlijk. Volgens de Nationale Spinnentelling uit het weekend van 10 en 11 september bleek dat de kruisspin het vaakst werd gespot in Nederland, gevolgd door de grote trilspin, de venstersectorspin en de gewone huisspin. De telling onthulde ook dat de valse wolfspin steeds vaker in ons land wordt gespot.

Valse
Lees meer over de valse wolfspin:
Valse wolfspin rukt op: 'Snel en giftig, maar niet gevaarlijk'

Fotocredits:

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: