Ga naar de inhoud
Koken met Sandra!

Siciliaanse pompoensalade met burrata en chocolademousse met cantuccini

Ben jij een liefhebber van romige smaken? Dan zul je erg blij worden van de recepten die vandaag op Sandra’s menu staan. Ze maakt een nostalgische, zachte chocolademousse met knapperige Italiaanse koekjes en een zoetzure salade van pompoen, burrata en tomaten. Geïnspireerd door de Siciliaanse caponata. Lekker dippen dus!

Pompoen met burrata

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 45 minuten

Ingrediënten:

  • 2 eetlepels rozijnen
  • 1 kleine biologische crown prince pompoen of oranje pompoen (circa 800 gr.)
  • olijfolie
  • zout en peper
  • 1 rode ui
  • 1-2 tenen knoflook
  • 400 gr. tomatenblokjes (uit blik)
  • 10 zwarte olijven zonder pit 
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 50 gr. pijnboompitten
  • 3 eetlepels balsamicoazijn
  • 2 stuks burrata (kaas)
  • 50 gr. rucola
  • optioneel: ciabatta of ander brood

Extra benodigdheden:

  • bakplaat met bakpapier
Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Bereidingswijze

Stap 1: Verwarm de oven voor op 200°C.

Stap 2: Wel de rozijnen in warm water.

Stap 3: Was en halveer de pompoen en verwijder de pitten. Snijd de pompoen (met schil en al) in blokjes van 2 x 2 cm.

Stap 4: Verdeel de pompoen over de met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel met olijfolie, bestrooi met zout en peper en meng goed. Rooster de pompoen in circa 30 minuten gaar.

Stap 5: Pel en snipper intussen de ui fijn.

Stap 6: Verhit een scheut olijfolie in een braadpan en bak de ui 2-3 minuten.

Stap 7: Pel en snijd de knoflook fijn en bak 2 minuten mee met de ui.

Stap 8: Voeg de tomatenblokjes eraan toe. Vul vervolgens het blik voor de helft met water en voeg dit toe aan de pan. Breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken.

Stap 9: Snijd de olijven in plakjes en voeg ze samen met de kappertjes en rozijnen toe. Laat de saus nog 5 minuten zachtjes koken.

Stap 10: Rooster intussen de pijnboompitten in een droge koekenpan lichtbruin.

Stap 11: Schep de geroosterde pompoen door de tomatensaus en breng op smaak met balsamicoazijn, zout en peper.

Stap 12: Schep de stoof op de borden. Breek de burrata’s doormidden en leg op elk bord een half stuk. Bestrooi met een snuf zout en een draai peper. Sprenkel er wat olijfolie overheen. Bestrooi met de pijnboompitten en blaadjes rucola. Serveer er een lekker broodje bij.

Chocolademousse met cantuccini

  • Nagerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 20 minuten + 1 uur opstijven

Ingrediënten:

  • 150 gr. pure chocolade
  • 200 ml slagroom
  • 2 eieren
  • zout
  • 50 gr. suiker
  • 6 cantuccini (Italiaanse koekjes)

Extra benodigdheden:

  • mixer
  • 4 coupes

Bereidingswijze

Stap 1: Laat de chocolade au bain-marie (in een kom boven een pan met een laagje kokend water) smelten en dan iets afkoelen.

Stap 2: Klop de slagroom tot het stevig is.

Stap 3: Splits de eieren en klop de eiwitten stijf met een snuf zout. Voeg al mixend de helft van de suiker erbij.

Stap 4: Klop de eidooiers in een andere kom met de overige suiker lichtromig.

Stap 5: Meng de gesmolten chocolade erdoor en spatel dan de slagroom erdoor. Spatel tot slot het eiwit erdoor.

Stap 6: Schep in coupes en laat minstens 1 uur opstijven in de koelkast.

Stap 7: Hak de koekjes grof en strooi het vlak voor serveren over de mousse.

Eet smakelijk!

Dit is een artikel van