Ga naar de inhoud
Koken met Sandra!

Quiche met pastinaak en spek en een frisse salade met witlof en appel

Pastinaak zul je misschien kennen als een vergeten groente, maar tegenwoordig zie je 'm steeds meer terugkomen in de supermarkten en lekkere gerechten. De ouderwetse groente heeft een comeback gemaakt en daarom gebruikt Sandra het vandaag in een heerlijke, volkorenquiche met spek. Sandra kiest namelijk het liefst altijd voor een voedzaam, volkoren alternatief! Erbij maakt ze nog een frisse salade met witlof en appeltjes.

Quiche met pastinaak en spek

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereiding circa 30 minuten + oventijd

Ingrediënten:

  • 125 gr. koude roomboter
  • 250 gr. bloem of volkorenmeel
  • 1 eidooier
  • 5 gr zout
  • 50 ml water

Vulling

  • 500 gr. pastinaak
  • olijfolie
  • zout en peper
  • 125 gr. gerookt ontbijtspek in blokjes
  • 75 gr. oude kaas
  • 3 takken tijm
  • 4 eieren
  • 250 ml crème fraîche

Extra benodigdheden:

  • quichevorm met een doorsnede van 24 cm
Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Bereidingswijze

Stap 1: Verwarm de oven voor op 225°C.

Stap 2: Snijd de boter in blokjes en doe de boter samen met de bloem, een eidooier en het zout in de keukenmachine. Maal tot een kruimelig deeg en voeg al draaiend het water erbij zodat je een samenhangend deeg krijgt.

Tip: Met dit deeg wil je liever niet dat het heel elastisch van textuur is. Kneed het daarom niet te lang door.

Stap 3: Doe het deeg in een kom, dek af met een bord en laat een half uurtje rusten op een koele plek.

Stap 4: Schil en snijd intussen de pastinaak in kleine blokjes van 1 x 1 cm.

Stap 5: Doe de pastinaak met een scheut olijfolie, zout en peper op de bakplaat. Meng en rooster 15 minuten in de oven.

Stap 6: Bak het spek in een droge koekenpan op laag vuur lichtbruin en laat daarna uitlekken op keukenpapier.

Stap 7: Vet de quichevorm in met boter.

Stap 8: Verlaag de oventemperatuur naar 180°C.

Stap 9: Rol het deeg vanuit het midden dun en gelijkmatig uit op een met bloem bestoven werkblad, tot een cirkel. Bekleed de vorm ermee.

Stap 10: Snijd het overtollige deeg weg (dit kan je eventueel invriezen).

Stap 11: Meng voor de vulling de eieren en de crème fraîche in een kom.

Stap 12: Verdeel het spek en de pastinaak over de deegbodem.

Stap 13: Ris en strooi de tijmblaadjes erover en rasp de kaas en strooi in de vorm.

Stap 14: Schenk het eimengsel erover en bak 30 minuten in de oven tot de bovenkant van de quiche mooi goudbruin kleurt en het deeg gaar is.

Stap 15: Laat even rusten en snijd de quiche dan in mooie punten. Serveer met een frisse salade.

Salade met witlof, appel en rucola

  • Salade voor 4 personen
  • Bereiding: circa 15 minuten

Ingrediënten:

  • 30 gr. zonnebloempitten
  • 1-2 theelepels grove mosterd (à l’ancienne)
  • 2-3 eetlepels appelazijn
  • 6 eetlepels olijfolie extra vergine
  • 1 sjalotje
  • zout en peper
  • 2 stronken witlof
  • 1 handappel
  • 50 gr. rucola

Bereidingswijze

Stap 1: Rooster de pitten in een droge koekenpan lichtbruin.

Stap 2: Meng de mosterd met de azijn in een kom en schenk al kloppende de olie erbij. Pel en snipper de sjalot ragfijn en meng door de vinaigrette. Breng op smaak met zout en peper. 

Stap 3: Pluk de bladeren van de witlof en snijd het binnenste van de stronken grof.

Stap 4: Schil en snijd de appel in smalle parten.

Stap 5: Maak de witlof, rucola en appel aan met de vinaigrette.

Stap 6: Serveer de salade op borden of in een schaal en bestrooi met de pitten.

Dit is een artikel van