Ga naar de inhoud
Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven

Veilig klussen? Zo pak je dat aan volgens Oscar

Een ongeluk zit in een klein hoekje, dus zeker met klussen moet je goed opletten wat veiligheid betreft. Klusser Oscar legt uit waar je allemaal op moet letten om ongelukken te voorkomen. En dat zijn meer dingen dan je denkt!

Veilig klussen met handige tips van Oscar

04:28

Veilige werkkleding

Voordat je begint is het handig om na te denken over je outfit. Een oude slobbertrui zit heerlijk en mag dan misschien wel vies worden, maar het kan ook makkelijk ergens achter blijven haken. Hetzelfde geldt voor een joggingbroek; als de zaag erlangs gaat heb je voor je het weet een lelijke wond in je been. Zorg dus voor strak sluitende kleding, het liefst met extra bescherming. 

Gewone gympen zijn ook niet zo handig, want uitgestoken spijkers prikken er zo doorheen en kunnen lelijk in je voet terecht komen. Denk er ook aan om je horloge, je kettingen en andere sieraden af te doen. En heb je lang haar? Steek het dan op zodat het niet ergens in verwikkeld kan raken.

Bescherming 

Ook gehoorbescherming is een must. Dit kan in de vorm van kleine klusoordopjes of grotere oordoppen.  Zo voorkom je op de langere termijn gehoorbeschadiging. Daarnaast is ook een gordel waarin je je gereedschap kunt opslaan praktisch en veilig.

Zorg daarnaast ook voor een stevige werkbroek met kniestukken en schoenen met stalen neuzen. Wanneer je gaat klussen met hout zijn handschoenen ook wel zo prettig om splinters te voorkomen.

Kies tot slot ook voor een veiligheidsbril om je ogen te beschermen tegen vuil, splinters en vonken én mondbescherming om je luchtwegen te beschermen. 

Let op: Je hebt mondbescherming dat beschermt tegen dampen en mondbescherming dat beschermt tegen stof en gruis. Daarbij heb je ook mondbescherming die je één keer kunt gebruiken of meerdere keren. Goed en belangrijk om dit na te vragen bij de bouwmarkt!

Machines en gereedschap verplaatsen

Wil je een machine of elektrisch gereedschap verplaatsen? Controleer dan altijd eerst of het uitstaat en of de stekker uit het stopcontact is gehaald. Ook hierdoor gebeuren meer ongelukken dan je denkt. 

Een veilige werktafel

Kies voor een tafel die stevig op de grond staat en niet wiebelt. Een stabiele basis is belangrijk voor een net resultaat én je eigen veiligheid. Je wil natuurlijk niet uitschieten! 

Als je aan de slag gaat met zaagwerk, let er dan op dat je de materialen goed vast zet. Er zijn hele handige werktafels – ook wel bekend als 'workmates' – waarmee je de materialen kunt vastdraaien en klemmen waardoor ze niet kunnen verschuiven. Als je dit niet hebt kun je er ook voor kiezen om een lijmklem te gebruiken om zo je werk vast te zetten aan de tafel.

Gebruik je gereedschap waar het voor bedoeld is

Tot slot gebruik je gereedschap waarvoor het bedoeld is. Allereerst is het gevaarlijk om bepaalde soorten gereedschap met elkaar te verwisselen, maar daarnaast maak je je gereedschap er mogelijk ook kapot mee. 

Fotocredits:

istock

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Dit is een artikel van