Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Ongebruikte open haard in huis? 6 tips om 'm stijlvol te decoreren

Een open haard is niet alleen een knusse manier om het warm te krijgen, het is ook nog eens een mooie eyecatcher in huis. Óók als de haard niet meer functioneert als warmtebron. Haal 'm dan ook vooral niet weg, maar decoreer het als een originele blikvanger. Wij zetten 6 manieren voor je op een rij.

1. Vlammen en lichtjes

Nog steeds kan de haard licht en vuur geven met een gezellige hoeveelheid kaarsen. Vul de leegte van de haard op met een aantal dikke stompkaarsen met afwisselende hoogtes voor een extra speels effect. Let daarbij wel goed op de veiligheid en zorg dat er geen licht ontvlambare voorwerpen in de buurt liggen. 

Liever helemaal geen vuur? Dan kan je natuurlijk ook elektrische kaarsen plaatsen. Tegenwoordig bestaan er prachtige exemplaren die nauwelijks van echt te onderscheiden zijn. 

2. Ga voor groen

Gek op planten? Dan kun je de schouw en de lege haard gebruiken als voetstuk voor je groene vrienden, waarbij je kunt inspelen op het seizoen. Van geurende eucalyptus tot feestelijke hulsttakken, hangplantjes of planten in mooie potten.

De verhoging zorgt er voor dat zelfs de kleinste plantjes in de spotlight worden gezet! De lege ruimte in de haard kun je opvullen met kamerplanten van verschillende hoogten en soorten. Vanuit esthetisch perspectief is het aan te raden om hier minimaal drie planten te plaatsen en nooit twee. 

En dat heeft weer alles te maken met de regel van drie

Een
Lees ook:
Een lesje interieurstyling: de regel van drie

3. Kerstdecoraties

Kerstmis is het moment om je helemaal uit te sloven met decoraties. Niets is te gek! Je open haard overslaan is dan ook een gemiste kans. Plan een dagje met vrienden of het gezin in om onder het genot van kerstmuziek en warme chocolademelk het huis knus te maken en sluit het af met een leuke kerstfilm. Versier de haard door er een krans boven te hangen en leg er een mooie dennenslinger overheen. Hang er ook nog wat sokken aan voor het ultieme kerstgevoel. En dat lege gat in de haard? Daar kan je de cadeautjes natuurlijk in kwijt.

4. Kunst

Heb jij nog kunstwerken staan die niet helemaal mooi tot zijn recht komen? Dan is een schouw dé manier om hier de aandacht op te vestigen die het verdient. Zet of hang daar een schilderij neer en vul de haard op met andere artistieke kunstwerken zoals vazen en sculpturen.

5. Brandhout

Voor een natuurlijke en warme look in huis staat het prachtig om je haard op te vullen met brandhout, vooral als het hout ook weer in andere elementen van je interieur terugkomt. Dit heeft een fijn huiselijk gevoel, ondanks dat je het hout niet zal branden.

6. Boeken

Door plankjes te monteren kun je de lege ruimte natuurlijk ook benutten als opbergplek voor je boeken. Op deze manier werkt de haard juist ruimtebesparend! Daarbij zijn mooie boeken niet iets om weg te stoppen in een kast waar ze niet opvallen, maar verdienen ze juist een bijzonder plekje! 

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Fotocredits:

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore