Ga naar de inhoud
Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven!

Tuintips van Tom: 5 stappen om je tuin winterklaar te maken

Nog even en dan zullen de planten en grassen in de tuin bedekt zijn met een wit laagje vorst. Dit mag er dan wel sprookjesachtig mooi uitzien, maar niet alle planten overleven de kou. Tom vertelt daarom welke planten winterhard zijn, hoe je vorstgevoelige planten kunt beschermen én hoe je de tuin winterklaar maakt.

1. Bladafval

Het is verstandig om je blad aan te harken op het gazon. Enkele blaadjes zijn niet erg, maar met een dikke laag blad kan het gras verstikken. Gooi het blad daarna vooral niet weg, maar verspreid het gewoon in de borders als compostering voor je planten. Hierdoor trekt de vorst minder snel in de grond en is het risico dat je planten bevriezen verlaagd. Ook creëer je hiermee een fijne, toegankelijke plek voor flora en fauna! Egels worden bijvoorbeeld heel blij van lekker veel blad in de tuin. 

2. Klimplanten opbinden

Heb je nog een paar losbungelende takken van klimplanten? Dan is nu de tijd om ze eens netjes aan de pergola of schutting te binden. Dit kun je doen met spandraad, klimdraad en schroefogen.

3. Buitenkraan aftappen en de tuinslang naar binnen halen

Het bevriezen van een buitenkraan kan al bij lichte vorst gebeuren. Sluit in het najaar de buitenkranen daarom liever af om te voorkomen dat ze kapotvriezen en plak plastic noppenfolie om de kraan heen ter isolatie. Ook de slangen kan je beter naar binnen verplaatsen zodat het water in de slangen niet bevriest.

Vergeten
Meer lezen over buitenkranen?
Vergeten de buitenkraan af te sluiten tijdens de vorst? Doe dan dit!

4. Kleur aanbrengen voor nu en in het voorjaar

Als je aan bloembollen denkt, dan denk je misschien aan het voorjaar. Maar juist het najaar is hét moment om ze in de grond te stoppen zodat je er in het voorjaar profijt van hebt. Tom zet deze op de lasagne-wijze, laagje voor laagje, in een bloembak. Het is aan te raden om de bak eerst te vullen met een laagje aarde van 10 cm en daar de grote bollen over te verspreiden. Strooi daar weer een laag aarde over en herhaal het proces meerdere malen tot de bak gevuld is, met de kleinste bollen bovenop.

Bloembollen planten met Tom

03:25
Tip van Tom: “Het maakt niet zoveel uit hoe je bloembollen in de grond zet, maar als je het puntje van de bol bovenop laat en het kontje onderop, dan komen ze altijd net iets beter op. De plant is in principe altijd in staat om naar het licht toe te groeien.”
Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Ziet de bak er maar saai en somber uit nu er nog geen bloemen uit groeien? Zet er dan gerust een paar winterharde planten in om ondertussen toch wat kleur en gezelligheid in je tuin te halen. De bollen in de bak groeien daar op den duur gewoon doorheen!

Winterharde planten

Planten die sterk genoeg zijn om de winter te overleven zijn onder andere: de Viburnum bodnantense, de Skimmia japonica, de heideplant Calluna vulgaris, de kerstroos (helleborus) en natuurlijk de winterviool. Dit zijn planten die het hele jaar door kleur geven in je tuin.

Ze maken namelijk een antivrieslaagje aan door het vocht uit de plant te pompen en het op te slaan in de wortels. Het suikergehalte in de plantjes gaat hiermee omhoog en daarom kunnen ze zich heel goed beschermen tegen de kou. 

5. Noppenfolie

Voordat je een vorstgevoelige plant in de pot zet, is het aan te raden om eerst een laag noppenfolie in de pot te leggen. Dit isoleert de plant al meteen, zodat je de plant niet achteraf bij winterse temperaturen hoeft in te pakken. Prik er overigens wel wat gaatjes in om het overtollige water weg te laten vloeien.

Fotocredits:

Dit is een artikel van