Ga naar de inhoud
Koken met Sandra!

Walnoot-pompoenpittenbrood én druivensalade met linzen

Sandra maakt vandaag een heerlijk walnoten-pompoenpittenbroodje dat ze uitserveert met heerlijke kaassoorten. Ze roostert bleekselderij en doet druiven in de oven waar ze een lekkere salade van maakt. Dat wordt smullen!

Walnoot & pompoenpittenbrood

  • Bereiding 15 minuten + 30-40 minuten bakken

Ingrediënten

  • 50 gr. rozijnen
  • 200 gr. bloem + extra voor bestuiven
  • 200 gr. volkorenmeel
  • 100 gr. gepelde walnoten
  • 1 zakje bakpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 200-225 ml volle melk
  • 3 eetlepels pompoenpitten

Extra benodigdheden:

  • bakplaat met bakpapier

Bereidingswijze

Stap 1: Overgiet de rozijnen in een kommetje met warm water en laat 10 minuten wellen.

Stap 2: Verwarm de oven voor op 200°C.

Stap 3: Hak de noten behoorlijk fijn.

Stap 4: Meng met een garde de bloem, het volkorenmeel, gehakte noten, bakpoeder en zout.

Stap 5: Schenk de meeste melk erbij en roer in een kom alle ingrediënten door elkaar. Voeg eventueel wat meer melk toe als het deeg erg droog is. Kneed even goed door.

Stap 6: Maak een langwerpige vorm van het deeg. Strooi de pompoenpitten op het werkblad en druk de bovenkant van het brood in de pitten.

Stap 7: Leg op een met bakpapier beklede plaat. Snijd de bovenkant 2 cm in met een scherp mes.

Stap 8: Bak het brood circa 40 minuten in de oven.

Salade met geroosterde druiven, linzen, bleekselderij en kaas

  • Salade 4 personen
  • Bereiding ongeveer 35 minuten

Ingrediënten

  • 100 gr. linzen (kleine bruine of groene) of 200 gr. gekookte linzen
  • Zout en peper
  • 300 gr. blauwe of rode druiven zonder pit
  • ½ struik bleekselderij
  • Olijfolie
  • 1 theelepel grove mosterd
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 1 bos bieslook
  • 150 gr. veldsla
  • 200 gr. pittige kaas: Nederlandse oude boerenkaas, belegen geitenkaas of schapenkaas of een blauwschimmelkaas

Bereidingswijze:

Stap 1: Verwarm de oven voor op 200°C.

Stap 2: Laat de linzen 10 minuten weken in koud water (hierdoor worden ze makkelijker verteerbaar). Heb je voorgekookte linzen, dan kun je door naar stap 4. 

Stap 3: Giet de linzen af, breng in een pan met schoon water en een snuf zout aan de kook en kook in ongeveer 20 minuten gaar.

Stap 4: Pluk de druiven van de stelen. Snijd de bleekselderij in schuine stukken van 2 cm. Doe de druiven en bleekselderij op een bakplaat. Besprenkel met een scheut olijfolie, bestrooi met zout en peper.

Stap 5: Bak 15-20 minuten in de oven. Schep halverwege het bakken een keer om. Laat wat afkoelen.

Stap 6: Meng in een kom de mosterd en azijn en voeg al kloppend 6 eetlepels olijfolie toe, zodat je een gebonden vinaigrette krijgt. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 7: Snijd de bieslook fijn.

Stap 8: Maak de bleekselderij, druiven en meeste bieslook aan met de vinaigrette.

Stap 9: Verdeel de veldsla over de borden, schep de bleekselderij en druiven erop.

Stap 10: Doe over op een schaal of borden. Verbrokkel of snijd de kaas in stukjes en verdeel over de salade. Bestrooi met de achtergehouden bieslook.

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Blauwe kaasdip

  • Dipsaus
  • Bereiding 2 minuten

Ingrediënten

  • 100 gr. blauwe kaas (Roquefort of bleu d’ Auvergne of Danish blue of een Nederlandse variant)
  • 100 ml zure room
  • 100 ml mayonaise
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • Peper

Extra benodigdheden:

  • hakmolentje of staafmixer

Bereidingswijze:

Stap 1: Pureer alle ingrediënten tot een gladde saus. Breng op smaak met peper.

Dit is een artikel van