Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Deze complementaire kleuren verrijken elkaar in het interieur

Beeld © iStock

Ben jij net begonnen met het plannen van je nieuwe interieurinrichting en heb je geen idee waar te beginnen? Of wil je je bestaande interieur gewoon even helemaal anders? Begin dan met het maken van een kleurenpalet. De drie kleurencategorieën uit het kleurenwiel zijn een handig leidraad voor het inrichten van je woning, óók wanneer je maar weinig kleur gebruikt in je interieur.

Uiteindelijk speelt evenwicht en persoonlijke voorkeur de grootste rol. Maar een kleurenwiel kan je wel houvast geven in het uitzoeken van meubels, decoraties en verf én zorgen ervoor dat de sfeer waar je naar op zoek bent volledig kan worden doorgevoerd met een vast palet.

Kleurensegmenten

Het kleurenwiel bestaat uit drie segmenten: primaire kleuren, secundaire kleuren en tertiaire kleuren. De primaire kleuren rood, blauw en groen staan ook wel bekend als de basiskleuren. Ze zijn dan ook nodig om nieuwe kleuren te creëren. Het resultaat van het gelijkmatig mengen van twee primaire kleuren levert een secundaire kleur op: oranje, paars, en groen. Wanneer je de primaire- en secundaire kleuren weer met elkaar combineert ontstaan er tertiaire kleuren.

Verder kent het kleurenwiel een koele en een warme kant. Aan de rechterkant vind je warme kleuren zoals oranje en rood en aan de linkerkant koele kleuren zoals groen en blauw. Kleuren worden gezien als complementair wanneer ze elkaar versterken en prettig zijn voor het oog. Dit zijn dan ook de kleuren die precies tegenover elkaar staan in het kleurenwiel.

Tip: Neem eens een kijkje op de website van Adobe Color en laat je inspireren door verschillende kleurenpaletten.

Geel en paars

De kleur paars kan een hele elegante look geven huis, maar bij eentonig kleurgebruik brengt het een risico met zich mee dat het huis er donker en treurig uitziet. Paars heeft daarom een kleurrijke tegenhanger nodig zoals geel. Samen zorgt deze kleurencombinatie voor een creatieve omgeving.

Rood en groen

Rood en groen is lang niet alleen een mooie kleurencombinatie voor Kerstmis. Groen geeft je interieur een natuurlijke, aardse sfeer en straalt rust uit, terwijl de rode details ervoor zorgen dat het een warm, sfeervol geheel vormt.

Hier
Lees ook:
Hier moet je op letten bij het kiezen van de juiste kleur verf

Blauw en oranje

De kalme blauwe kleur wordt versterkt met de energieke, levendige kleur oranje. Met deze kleurencombinatie houd je de kamer dus mooi in balans zonder dat het te druk of juist saai oogt. Je kunt daarbij ook spelen met pastelkleuren en felle tinten om nog meer contrast te creëren.

Niks
Elke week nieuwe tips
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore