Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Hier moet je op letten bij het kiezen van de juiste kleur verf

Beeld © iStock

De juiste kleur muurverf uitkiezen kan knap lastig zijn als je niet weet waar je op moet letten en hoe je het kunt testen. Daarom geven we je graag een aantal tips die je hierbij helpen.

Een kleur uitkiezen voor je muur is erg spannend en lastig. Het is immers erg bepalend voor de sfeer. Wij raden je daarom ook aan om eerst naar de functie van de ruimte te kijken. In een actieve ruimte zoals de hal en de keuken zie je graag koudere kleuren. In een passieve ruimte zoals de slaapkamer en de woonkamer gebruik je warme kleuren om tot rust te komen.

Wanneer je een aantal kleuren hebt gekozen kom je nog voor de uitdaging om in te zien hoe zo'n kleurstaafje uitpakt op de hele muur. Er zijn veel factoren die hier invloed op hebben en ervoor zorgen dat de kleur uiteindelijk heel anders laat oogt.

1. Test de kleur op alle muren

Licht heeft ontzettend veel invloed op de kleur. Daarom zal exact dezelfde kleur op de ene muur heel anders uitpakken dan op de muur die recht tegenover het raam staat.

Daarom zal de verf op de ene muur die haaks van het raam staat er heel anders uitzien dan op de muur die recht tegenover het raam staat, ook al gebruik je exact dezelfde kleur. Als je van tevoren zeker wil weten hoe het uitpakt is het belangrijk de verf op alle vier de muren te testen om te zien of het zal uitpakken zoals je wil.

2. Bekijk de testkleur gedurende de hele dag

En als je dan een aantal testkleuren op de muren hebt aangebracht, kijk er dan ook meerdere keren op de dag naar om te zien hoe dit gedurende de dag uitpakt. Natuurlijk ochtendlicht heeft namelijk weer een heel ander effect op de muurkleur dan wanneer het schemert of wanneer de lampen in de avond aan staan.

3. Test het alsof je ook écht schildert

Als je testkleuren op de muur aanbrengt, doe dit dan niet met een klein en goedkoop kwastje, maar op de manier die je zou gebruiken als je écht je muur zou schilderen. Met een rollerkwast bijvoorbeeld. Zorg ervoor dat de kleur goed dekt zodat je geen vertekend beeld krijgt. Op deze manier zie je veel beter hoe de verf de muur pakt en hoe het opdroogt, aangezien een roller anders uitpakt dan een klein kwastje. Er bestaan hier zelfs speciale, kleine testrollers voor die je voor een klein prijsje kunt aanschaffen. 

4. Maak grote testvlakken in meerdere kleuren

​​​​​​Als je testvlakken gaat maken op de muur, kies dan niet alleen voor meerdere kleuren, maar maak ze ook lekker groot. Het is namelijk erg lastig te bepalen wat je van een kleur vindt als je naar een klein vlakje kijkt. Dus, wees niet te zuinig met je testvlakken! Het kost je wat extra verf, maar ja… als je uiteindelijk niet blij bent met het eindresultaat en je moet alles opnieuw doen kost het uiteindelijk nog veel meer geld.

5. Maak gebruik van een app

Door gebruik te maken van een handige kleur app 'verf' je snel op een makkelijke manier je muren in een andere kleur. Je kan met deze apps de kleuren testen op je muur en bepalen of je het in werkelijkheid ook net zo leuk vindt. Je ziet via de camera app jouw woonkamer direct in de gekozen kleur. Dankzij deze app verklein je de kans op een verkeerde keuze. 

Bonustip: zo kom je van de te donkere testvlakken af

Wat te doen met de donkere testvlakken op je muur als je uiteindelijk voor een lichtere kleur gaat? Zorg er dan voor dat je dit vlak eerst een of meerdere keren overschildert met de kleur van je oorspronkelijke muur voor je de hele muur in zijn geheel opnieuw schildert. 

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: