Ga naar de inhoud
RTL-Wonen

Zamarra tipt: zo voorkom en verhelp je verkleurde en stinkende vaat

Erger jij je regelmatig aan vaat die niet schoon wordt, verkleuringen, nare geurtjes en thee aanslag op de kopjes? Zamarra heeft een aantal tips verzameld waarmee vaat wél brandschoon wordt.

Hoe ontstaat de verkleuring?

Als je spullen in je vaatwasser stopt ga je er natuurlijk van uit dat ze er weer schoon uitkomen. Toch is dat vaak niet het geval en ontstaat er zelf verkleuring. Dit komt door de etenswaren die nogal heftige kleurstoffen bevatten. Denk aan curry, wortel, tomaat of tomatensaus. Dit kan lelijke en hardnekkige vlekken achterlaten op kunststof.

Wanneer je een pannetje met tomatensaus hebt gemaakt en je maakt dit niet goed schoon voordat je het in de vaatwasser zet, gaan de kleurstoffen zich verspreiden en slaat het op de andere vaat en op het rooster van de vaatwasser.

Zo voorkom je verkleuring

De belangrijkste tip is om vuile vaat met heftige kleurstoffen eerst even af te spoelen onder de kraan. Zo voorkom je verspreiding met als gevolg verkleurde bakjes en kommetjes van kunststof. 

Verkleurde kunststof bakjes schoonmaken 

Tip 1

Je eerste redmiddel bij verkleuring is – daar is 'ie weer – baking soda. Je doet er simpelweg wat van in het bakje, beker of welk kunststof item dan ook samen met een beetje water. Hier maak je vervolgens een papje van, wat je ongeveer een half uurtje laat staan. Daarna verwijder je het met een microvezeldoekje, en voilà! Weg is de verkleuring.

Tip 2

Het tweede wondermiddel is citroen. Deze citrusvrucht bevat een stofje dat onder invloed van licht of zonlicht een blekende werking heeft. Verspreid een beetje citroensap over de vaat en leg het vervolgens in het licht neer.

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Nare geurtjes in de schone vaat

De kunststof bakjes kunnen naast verkleuren ook geuren opnemen, vooral als ze wat ouder zijn. Het wordt dan wat poreuzer waardoor het de geur makkelijker opneemt zoals geuren van ui en knoflook.

Oplossing tegen nare geurtjes

Om die nare geurtjes te verwijderen kun je de bakjes vullen met schoonmaakazijn, citroensap, baking soda, keukenzout of met kattengrit. Vul het bakje met twee eetlepels keukenzout en een beetje water; dit neutraliseert de geur. En tot slot hebben we dan nog de favoriet van Zamarra: koffiedik. Dit verspreid je over de bakjes en laat je vervolgens 24 uur staan met de deksel erop. Daarna spoel je het af met een beetje water en als het goed is, is de geur dan volledig verdwenen.

Aanslag in theemokken verwijderen

Als je de aanslag in je theemokken wilt voorkomen kan je een beetje melk toevoegen. Melk bevat eiwitten die de strijd aangaan met de tannine die in de thee zit en de aanslag veroorzaakt. Maar als je niet van melk in je thee houdt kan je gebruik maken van een melamine sponsje, ook wel een wondersponsje genoemd. Je verwijdert daar heel gemakkelijk de aanslag mee.

Dit is een artikel van