Ga naar de inhoud
Huishouden

Hoeveel kalk mag er eigenlijk in drinkwater zitten?

De hele dag door tappen we water uit de kraan. Of dit nu voor thee, koffie, een lekker koud glas water of tijdens het koken is. Daarbij is het je vast ook wel opgevallen dat water vaak een vieze laag kalkaanslag achterlaat in je apparaten. Kan die kalk in je water eigenlijk kwaad, en hoeveel mag dit maximaal zijn? Wij zochten het voor je uit.

Wat is kalk?

Kalk is een combinatie van calciumcarbonaat en magnesiumzouten dat zich van nature bevindt in kraanwater. De hoeveelheid kalk is bepalend voor de hardheid van het water.

Hoewel kalk niet ongezond is en daarentegen juist een bron van calcium is, kan het toch nadelige effecten hebben om hard water te hebben met een zeer hoge hoeveelheid kalk.

Zo smaakt het een stuk minder lekker in drinkwater en zal het ervoor zorgen dat je huid sneller uitdroogt. Voor mensen die al een extreem droge huid hebben, is dit dus niet ideaal. Daarnaast zal je sneller te kampen hebben met lelijke kalkaanslag op de badkamerwanden, bij de kraan en in de waterkoker. Ook kun je bij een ideale hardheid van het water mogelijk minder energiekosten kwijt zijn.

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Er zijn verschillende schalen om de hardheid van (drink)water aan te duiden. De hardheid van het water in Nederland wordt vaak uitgedrukt in Duitse graden (°dH). In het grootste deel van het land ligt de hardheid van het leidingwater rond de 8 °dH. Overigens is het bijna nergens in Nederland exact hetzelfde, omdat er meerdere waterleidingbedrijven zijn die het water ook uit verschillende bronnen halen.

Wanneer spreken we van hard of zacht water? (°dH)

  • 0-4: Zeer zacht
  • 4-8: Zacht
  • 8-12: Gemiddeld
  • 12-18: Vrij hard
  • 18-30: Hard

Hoeveel kalk mag er wettelijk in het drinkwater zitten?

In het Drinkwaterbesluit is er vastgesteld dat de totale hardheid van het drinkwater moet liggen tussen de 5,6 en 14 °dH.

Wanneer wordt het wél ongezond?

Pas wanneer je meer dan 2.500 milligram calcium per dag binnenkrijgt kunnen er gezondheidsklachten ontstaan. Het is echter onwaarschijnlijk dat je deze hoeveelheid binnenkrijgt van Nederlands drinkwater.

Waterleidingbedrijven in Nederland zijn namelijk erg streng op de kwaliteit van ons water. De Consumentenbond adviseert daarom ook om pas bij een hardheid van 20 °dH of meer het water te ontharden en er een expert naar te laten kijken. 

Zo
Lees ook:
Zo ontkalk je een waterkoker zonder ontkalkingsmiddel of azijn

Fotocredits:

Dit is een artikel van