Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Van chocola tot fruit: deze voedingswaren trekken muizen aan

Wanneer het buiten kouder wordt en er minder voedsel te vinden is komen muizen maar al te graag je woning binnen voor warmte en voedsel. Wil jij de muizen in een val lokken of juist voorkomen dat ze comfort vinden in jouw huis? Dan is het goed om te weten waar ze van smullen. Ze eten namelijk veel meer dan alleen kaas en brood!

Aangezien voeding een van de voornaamste redenen is dat een muis je huis betreedt, is het belangrijk om te weten wat dit dier het liefst eet. Het is overigens niet aan te raden om muizen in een val te lokken met voedsel, want hiermee trek je mogelijk weer ander ongedierte aan. In plaats daarvan is het veel beter om te voorkomen dat ze je huis binnendringen door geen kruimel te laten liggen.

Hoe ziet hun dieet eruit?

Muizen eten simpelweg alles wat ze tegenkomen. Het zijn dan ook omnivoren, wat betekent dat ze zowel plantaardig voedsel eten als vlees. Toch gaat hun voorkeur het liefst uit naar eten met voldoende voedingstoffen. Denk aan fruit, groenten, noten en granen. Ook zijn ze geneigd om te zoeken naar voeding met veel koolhydraten. Hoewel een muis het zeker niet zal afwijzen, is het niet echt realistisch dat een blokje kaas hun favoriete eten zou zijn. 

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zoet

Probeer je een muis toch in een val te lokken met eten? Plaats dan in plaats van een stukje kaas liever wat pindakaas of chocolade. Muizen zijn namelijk dol op zoete smaken en dit is ook nog een bron van koolhydraten. Verder vinden ze zoet fruit zoals bosbessen en bananen ook lekker, maar dit is minder geschikt voor in een val omdat het snel rot en insecten aantrekt.

Noten en granen

Dankzij de hoeveelheid proteïnen zijn muizen liefhebbers van noten en zaden. Dit geeft ze de mogelijkheid om nóg langer in leven te blijven zonder voedsel. Zorg er daarom voor dat je al je granen en noten in stevige, afsluitbare potten plaatst. Want plastic en papieren verpakkingen, daar knabbelen ze moeiteloos doorheen. 

Vlees

Vlees mag dan wel niet in hun top 5 staan, maar ze zullen er ook niet voor weglopen als de gelegenheid er is om hiervan te proeven. Die restjes van je maaltijd van gisteravond? Die eten ze dus echt wel op!

Dierenvoeding

Zijn die brokjes daar in dat voerbakje voor honden of katten? Dat maakt de muis helemaal niet uit, ook hier eten ze gemakkelijk een hapje van mee.

In tijden van schaarste

Muizen kunnen prima overleven met een minimale hoeveelheid voedsel en wanneer er echt niets lekkers te vinden is, knagen ze wel aan een kartonnen doos, bedrading of andere huishoudelijke artikelen. Het zou ook kunnen dat ze dit materiaal gebruiken voor het maken van een nest. Zelfs je kamerplanten en je moestuin zijn niet veilig voor de dieren, want ze knabbelen ook graag aan bladeren, stengels en grassen.

Oftewel: er is weinig wat de muizen niet lusten.

Muizen
Tip voor het vangen van muizen
Muizen in huis? Zo vang je ze op een diervriendelijke manier

Fotocredits:

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: