Ga naar de inhoud
Koken met Sandra!

Wortelstamppot met gebakken wijting

Vandaag kookt Sandra in de winterse sferen en maakt een heerlijke stamppot. Een wortelstamppot met gebakken wijting welteverstaan. Een lekkere vis met een verfijnde smaak. Aan de slag!

Wortelstamppot

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereiding circa 30 minuten 

Ingrediënten

  • 800 gr. wortels met loof
  • 1 kilo kruimige aardappels
  • Zout en peper
  • 4 bosuien
  • Olijfolie
  • 1 theelepel ras el hanout
  • 75 gr. roomboter
  • 100 ml volle melk

Extra benodigdheden:

  • schilmes
  • vijzel

Bereidingswijze:

Stap 1: Snijd het loof van de wortels en pluk het groen van de stelen. Het loof gebruiken we ook in dit recept dus spoel het goed af, want het is vaak nogal zanderig.

Stap 2: Was de wortels en snijd in stukken. Schil en snijd de aardappels eveneens in stukken. Kook de wortels en aardappels in water met een snuf zout in 15-20 minuten gaar.

Stap 3: Snijd het wit en lichtgroen van de bosuien in ringetjes. Houd het groen apart voor garnering.

Stap 4: Verhit een scheut olie in een koekenpan en fruit hierin het gesneden bosuiwit en wortelloof 2-3 minuten, tot het loof zacht wordt.

Stap 5: Bak de ras el hanout de laatste minuut mee.

Stap 6: Giet de aardappels en wortels af.

Stap 7: Verwarm de melk en boter in een steelpannetje en voeg dit vervolgens toe aan de aardappelen en wortels en stamp dit fijn. Voeg het loof en de bosui toe en kruid met zout en peper.

Stap 8: Schep op en bestrooi met gesneden bosuigroen.

Gebakken wijting

  • Bijgerecht voor 4 personen
  • Bereiding ongeveer 15 minuten 

Ingrediënten

  • 4 wijting-filets met huid
  • Zout en peper
  • Paar eetlepels bloem
  • 50 gr. roomboter
  • 1 citroen

Extra benodigdheden:

  • keukenpapier

Bereidingswijze:

Stap 1: Dep de visfilets droog met keukenpapier en kruid met zout en peper.

Stap 2: Verspreid wat bloem op een bord en wentel de filets erin.

Stap 3: Verhit de roomboter in een grote koekenpan en bak de visfilets 3-4 minuten op kant van de huid. Lepel tijdens het bakken de boter over de vis.

Stap 4: Keer en bak nog hooguit 1 minuut.  

Stap 5: Besprenkel voor het serveren met citroensap.

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Dit is een artikel van