Ga naar de inhoud
Alles voor in de tuin

Zo maak je zelf een vogelhuisje en creëer je een vogelvriendelijke tuin

Zo maak je zelf een vogelhuisje en creëer je een vogelvriendelijke tuin

06:14

De tijd is aangebroken dat vogels alvast opzoek gaan naar een broedplaats voor in de lente. Een vogelhuisje is een fijne plek waar een vogel veilig – indien op de juiste plek geplaatst – kan nestelen. Het is niet alleen een prettige broedplaats, het is ook een warme plek waar ze kunnen schuilen tijdens de koude dagen. Tom legt uit hoe je z’n vogelhuisje zelf kunt maken én geeft tips voor het creëren van een vogelvriendelijke tuin.

Aan de slag!

Allereerst heb je houten planken nodig. Tom heeft in dit geval een houten plank gebruikt van twee meter lang met een dikte van twee cm. Wat voor houtsoort je gebruikt maakt niet uit, als het maar wel weerbestendig is. Douglashout en eikenhout zijn bijvoorbeeld twee goede weerbestendige houtsoorten. Teken van tevoren af waar je wilt gaan boren en boor het alvast voor. Zorg ervoor dat je uiteindelijk vier zijkanten hebt, een dakje, een bodem, een bevestigingslat en een plaatje voor op het dak zodat het goed vastzit.

Voordat je begint moet je wel bedenken voor welk soort vogel het huisje is bedoeld. Dit heeft namelijk te maken met de grootte van de vliegopening. Tom kiest voor een opening van 32 millimeter, waardoor het nestkastje geschikt is voor kleine vogeltjes zoals mezen, koolmezen en pimpelmezen. Een mus zou hier niet in passen, want deze heeft graag een vliegopening van 40 millimeter,

Het vogelhuisje opfleuren

Je kunt het huisje ook nog voorzien van een leuke kleur of van een geschilderd patroon. Maar let erop dat vogels gevoelig zijn voor verf. Tom raadt aan om het huisje alleen van de buitenkant te beschilderen en niet van de binnenkant.

Tips voor een vogelvriendelijke tuin

De juiste hoogte en windrichting

Zorg ervoor dat je het huisje ophangt in de richting van het noordoosten zodat de koude wind in de winter niet naar binnen waait. Zorg er daarnaast voor dat het huisje minimaal twee meter boven de grond hangt zodat de vogels zich veilig voelen en er geen katten of andere roofdieren bij het huisje kunnen komen.

De afstand tussen de vogelhuisjes

Verder hebben vogels echt hun eigen territorium nodig. Zorg er daarom voor dat de huisjes niet te dicht bij elkaar hangen als je meerdere nestkastjes maakt. Voor dezelfde soort vogels moeten ze zo’n 15 meter uit elkaar hangen. Bij verschillende soorten vogels is 5 meter afstand voldoende.

Groene en voedselrijke tuin

Wil je meer vogels aantrekken in je tuin, zorg er dan voor dat je een heerlijke groene en voedselrijke tuin hebt waar ze zich lekker kunnen verschuilen. Of zorg voor genoeg voer in de tuin zoals zonnebloemen en bessenstruiken. Uiteraard kun je dit ook nog aanvullen met vetbollen (zónder netje!) of vogelpindakaas. 

Fotocredits:

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Dit is een artikel van