Ga naar de inhoud
Koken met Sandra!

Syrische borrelplank met walnoot-spinazie pasteitjes, muhammara en dadelflatbreads

Bijna iedere vrijdag wordt er een lekkere borrelplank samengesteld, maar nog niet eerder is de Syrische borrelplank aan bod geweest bij Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven. Sandra brengt daar verandering in! Ze maakt een goedgevulde plank met walnoot-spinazie deegpastei, flatbreads, gekarameliseerde dadels en een smaakvolle paprikadip.

De borrelplank bestaat uit drie delen. Als eerste beginnen we met deegpasteitjes, ook wel bekend als fatayer. Verderop in het artikel lees je het recept voor de paprikadip (muhammara) en de flatbreads met gekarameliseerde dadel & kaas.

Deegpasteitjes met walnoten en spinazie - Fatayer

  • Borrelplankgerecht voor 6 personen
  • Bereiding: circa 50 minuten

Ingrediënten:

  • 150 gr. spinazie (diepvries)
  • 120 gr. bloem + extra voor uitrollen
  • zout en peper
  • olijfolie
  • 60 ml water
  • 1 bosui
  • 3 eetlepels gepelde walnoten
  • ½ citroen
  • 1-2 theelepels sumak

Extra benodigdheden:

  • zeef
  • grove rasp
  • deegroller
  • bakplaat met bakpapier

Bereidingswijze

Stap 1: Laat de spinazie ontdooien.

Stap 2: Verwarm de oven op 200°C.

Stap 3: Meng in een kom de bloem met een snuf zout en 3 eetlepels olijfolie.

Stap 4: Begin met kneden, voeg de azijn en beetje bij beetje het water erbij totdat er een soepel deeg ontstaat.

Stap 5: Vorm 12 bolletjes, leg op een bord en laat het afgedekt in de koelkast 15 minuten rusten.

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Stap 6: Snijd de bosui fijn en hak de walnoten grof.

Stap 7: Laat de spinazie goed uitlekken in een zeef. Druk het vocht eruit met een lepel.

Stap 8: Doe de spinazie in een kom, rasp de kaas erboven en meng met de bosui, zout en peper, citroenrasp en -sap, walnoten en een scheut olijfolie.

Stap 9: Haal de deegbolletjes uit de koelkast en rol ze plat.

Stap 10: Schep ongeveer 2 theelepels van het spinaziemengsel in het midden en vouw dicht tot een driehoek.

Stap 11: Leg de driehoekjes op de bakplaat en bak in circa 20 minuten goudbruin.

Stap 12: Laat een paar minuten afkoelen, bestrooi met een beetje sumak en serveer warm.

Wist je dat?
Sumak is een harige bes en een fris-zure smaakmaker in de Midden-Oosterse keuken. Je serveert het koud over gerechten als een citroenachtige finishing touch!

Paprikadip - Muhammara

  • Borrelplankgerecht voor 6 personen
  • Bereiding: circa 30 minuten

Ingrediënten:

  • 4 paprika’s
  • 1 knoflookteen
  • 30 gr. walnoten
  • ½ bosje bladpeterselie
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel Aleppopeper
  • ½ citroen
  • zout en peper
  • olijfolie
  • volkorenpita’s

Extra benodigdheden:

  • bakplaat met aluminiumfolie
  • hakmolen

Bereidingswijze

Stap 1: Verwarm de grill voor op 250°C.

Stap 2: Leg de paprika’s op een met aluminiumfolie beklede bakplaat en rooster 15-20 minuten tot ze geblakerd zijn. Keer regelmatig om tijdens het roosteren.

Tip: Het is niet erg als de paprika’s te donker geroosterd zijn, want je pelt het vel er later makkelijk vanaf.

Stap 3: Doe de paprika’s in een kom en dek af met een bord. Laat 10 minuten staan.

Stap 4: Pel de knoflook en hak het samen met de peterselie grof. Ontvel ook de paprika’s en verwijder de stelen en zaadlijsten.

Stap 5: Pureer de paprika’s, knoflook, walnoten, peterselie, tomatenpuree, komijn, peper, citroenrasp én -sap in het hakmolentje tot een smeuïge dip. Kruid met zout en peper.

Stap 6: Giet de dip in een schaaltje en schenk er wat olijfolie over. Serveer het samen met de pita’s.

Flat bread met gekarameliseerde dadel & kaas

  • Borrelplankgerecht voor 6 personen
  • Bereiding: circa 15 minuten

Ingrediënten:

  • 200 gr. medjool dadels
  • 1 eetlepel roomboter
  • 4 flat breads (Libanees brood)
  • 100 gr. Syrische kaas of feta
  • 1 theelepel Aleppopeper

Extra benodigdheden:

  • hakmolentje

Bereidingswijze

Stap 1: Ontpit en snijd de dadels grof. Maal de dadels vervolgens fijn in het hakmolentje.

Stap 2: Laat op laag vuur de boter in een steelpan smelten. Voeg de dadelpuree toe en laat 8-10 minuten zachtjes bakken, terwijl je het regelmatig doorroert.

Stap 3: Rooster het brood enkele minuten krokant in de oven op 200°C of in de pan. Bestrijk met de dadelspread.

Stap 4: Verbrokkel de kaas erover en breek het brood in stukken.

Stap 5: Bestrooi met Aleppopeper.

Tip: Heb je geen Aleppopeper in huis? Dan kun je ook chilipepers gebruiken.
Dit is een artikel van