Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Waarom je beter geen warm water kunt gebruiken bij schepijs

Wil je ijs scheppen terwijl het eigenlijk nog veel te hard is? Een bekend trucje dat regelmatig wordt toegepast is het opwarmen van de ijsschep met warm water waardoor je perfecte bolletjes kunt maken. Maar... is dat eigenlijk wel zo verstandig? Wij zochten voor je uit hoe je op een hygiënische manier gemakkelijk ijs schept.

Bewaartemperatuur

Wie een perfecte ijsbolletjes – oftewel: goede structuur en mooie bolletjes – wil scheppen moet rekening houden met een aantal factoren: de bewaartemperatuur, de ijsschep en de manier van het scheppen. Ondanks dat je schepijs het beste kunt bewaren bij -18 °C, is dit niet de perfecte temperatuur vlak voor het serveren. Het ijs wordt een stuk minder hard én lekkerder wanneer je het serveert op een temperatuur tussen de -15 en -12 °C. Nu hoef je hiervoor niet je vriezertemperatuur aan te passen, maar laat de bak ijs voortaan vlak voor het serveren 10 tot 20 minuten in de koelkast staan zodat het geleidelijk aankan 'opwarmen' tot de juiste temperatuur kan. 

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Het schepwater

Er zijn wisselende meningen over het scheppen van ijs in combinatie met warm, lauw of koud schepwater. Het is natuurlijk een stuk makkelijker om hard ijs te scheppen met een warme schep, maar hygiënisch gezien is dit af te raden. Met proteïnerijke voeding, vocht en vooral warmte zorg je ervoor dat bacteriën de kans krijgen om te groeien. In deze omstandigheden verdubbelen ze zich zelfs in een mum van tijd. Gebruik daarom liever koud water om de schep tussendoor te spoelen én vergeet daarnaast niet om het water in ieder geval elk uur te vervangen voor vers en koud water.

De schep

Nu horen we je denken: 'lukt dat wel zonder warm water?' Ja, met de juiste schep wel. Met een professionele ijsschep heb je genoeg grip, kracht en een scherp randje voor het maken van een mooie bol. Vaak is dat een metalen ijsschep die de warmte van je hand vasthoudt bij het scheppen van de bol. Het enige nadeel is dat je de schep niet in de afwasmachine kunt doen.

Fotocredits:

Dit is een artikel van