Ga naar de inhoud
Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven!

Een biodiverse loungetuin voor Tissa en Brett

Nu de verbouwing van het huis achter de rug is keken Tissa en Brett met gemengde gevoelens naar de tuin. Er was helaas nog geen fijne plek om buiten te borrelen en relaxen, maar dat is nou precies waar ze wél naar verlangden. Daarom ging Tom met zijn team aan de slag in Utrecht om de tuin eens flink onder handen te nemen.

Het probleem

De tuin ziet er nu nog uit als een chaotische plek. Het lijkt een soort opslag waar van alles en nog wat samenkomt. “We hebben een flinke verbouwing achter de rug en daardoor is er eigenlijk weinig tijd overgebleven om iets aan de tuin te doen”, vertelt Brett. Het is daarom ook een verademing dat Tom hen te hulp kan schieten.

De wensen

Tissa zou graag meer groen en een fijne speelplek voor de hond in hun vernieuwde tuin terug willen zien. Verder zou ze het leuk vinden om een loungeplek te hebben met voldoende privacy, waar ze lekker kunnen relaxen en borrelen. Ook is het een zonnige tuin waar het in de zomer ontzettend warm kan worden. Het creëren van een schaduwplekje is daarom geen overbodige luxe!

Het plan

Groen, privacy en gezelligheid zijn dus de belangrijkste wensen van de bewoners. De tuin krijgt kant-en-klaar hagen wat direct zorgt voor een stukje privacy en een groene sfeer. Met een mooie pergola voorziet Tom de tuin van gezelligheid en zorgt hij bovendien voor meer schaduw.

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Een gezellige pergola met overkapping

Na alle rommel in de tuin te hebben ontruimd kreeg Tom eindelijk een idee van hoe groot de tuin nou werkelijk is. Met een kant-en-klaar pakket met vierkante douglashouten palen van 12x12cm zette Tom de pergola lekker vlot neer. Vervolgens spande hij er een doek op om schaduw te creëren wanneer dit nodig is.

Kant-en-klaar haag

Het makkelijke aan een kant-en-klaar haag is dat je direct een volgroeide haag in de tuin kunt zetten en dus meteen geen inkijk meer hebt. Daarbij heb je in plaats van een schutting, een mooie groene wand voor het ultieme tuingevoel!

Tip: Plaats je een haag tussen jouw tuin en die van de buren? Dan is het wel handig om te overleggen. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat jullie beiden tevreden zijn met het resultaat.

Straatwerk

Tom legde stenen in halfsteensverband om een karakteristiek element toe te voegen aan de tuin in deze oude wijk. Halfsteensverband is een klassieke legtechniek waarbij de stenen horizontaal in rijen worden gelegd en erboven steeds een halve steen overlapt waardoor de rijen verspringen.

Groen dak

Tissa en Brett zijn ook dol op biodiversiteit. Een leuke manier om dit te verrijken is met een groen dak van sedumcassettes. Deze worden zo’n 15 centimeter hoog en groeien vol met verschillende vetplantjes, wat ervoor zorgt dat het een magneet is voor insecten en vogeltjes. Bovendien hebben de sedumcassettes ook een isolerende werking. In de winter houden ze de warmte vast en in de zomer gaat het de warmte op het dak juist tegen.

De japanse esdoorn

Na het plaatsen van de basis van de tuin werd het tijd om sfeer en kleur toe te voegen met beplanting. De Japanse esdoorn (Acer palmatum) zorgt voor een warme herfstsfeer in de tuin met prachtige rode, dunne bladeren. De plant stelt wel enige eisen aan zijn standplaats. Zo kan de plant absoluut niet in de felle zon staan. Zet 'm daarom op een halfschaduw plek om bladverbranding te voorkomen.

Hij groeit eigenlijk altijd in een mooie vorm, maar wil je hem toch aanpassen? Dan kun je gerust een aantal takken wegsnoeien.

Vingergras, zonnehoed en hemelsleutel

Vingergras (Panicum virgatum) behoort – zoals de naam al doet vermoeden – tot de grasfamilie en wordt tot wel 2 meter hoog. De grassen hebben een mooie opgaande groei en zijn makkelijk af te wisselen met verschillende vaste planten, zoals de zonnehoed (Echinacae purpurea). Deze heeft een homeopathische, geneeskrachtige werking en ziet er zowel in de zomer als in de winter geweldig uit.

Als laatste voegde Tom de hemelsleutel (Sedum herbstfreude) toe die in het najaar gewoon doorbloeit en een eivormig, vleesachtig blad heeft.

Zithoek

De tuin is inmiddels allang niet meer te vergelijken met de ravage die het eerst was. De comfortabele loungeset maakt het helemaal af. Eindelijk kunnen Tissa en Brett beschut genieten van de tuin waar ze altijd al van droomden.

Shop the Look

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore