Ga naar de inhoud
Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven

Eindelijk een groene en kipvriendelijke tuin zonder wateroverlast

Tom gaat vandaag aan de slag in de tuin van Karen en haar gezin in Rotterdam. De tuin is lekker groot en groen, maar ze kunnen niet echt genieten van hun tuin door wateroverlast waar ze vaak mee te maken hebben. Hun grote wens is een droge tuin met veel groen en het moet kipvriendelijk zijn. Laat dat maar aan Tom over!

Het ontwerp

Karin en haar gezin houden van een natuurlijke tuin met lekker veel groen. Ze hadden dan ook al een fijn gazonnetje met een trampoline waar veelvuldig op gesprongen wordt, maar ook een kippenren en veel planten. Maar er is één vervelend probleem: als het hard heeft geregend staat het helemaal onder water en loopt het water zelfs de schuur in. Tom heeft een ontwerp bedacht om de wateroverlast tegen te gaan. Daarnaast creëert hij in de tuin biodiversiteit en duurzaamheid, iets waar de familie een grote voorstander van is.

Slimme oplossing voor de afwatering

Allereerst ging Tom aan de slag met het omploegen van de tuin. Dit is nodig om voor eens en voor altijd af te rekenen met het waterprobleem. Alleen het bovenste laagje van het gras hoefde afgeplagd te worden, anders zou je een groot deel van de grond en het bodemleven meenemen en dat is natuurlijk zonde.

Daarnaast moest de bodem onder de trampoline dieper uitgegraven worden, want dochter Lois raakte tijdens het springen wel eens de grond. Tom had hier gelijk een mooi plan mee: de onderkant van de trampoline wordt nu als waterbuffer gebruikt. Vanaf de schuur plaatst hij goten naar de trampoline zodat het water geleidelijk kan wegzakken in de kuil die gevuld is met zakken schelpen.

Als kers op de taart plaatst Tom ook een prachtige regenton. Deze vangt veel regenwater op, waar je de planten vervolgens mee kan voorzien van water. Ideaal tijdens de drogere maanden wanneer het water schaarser is! 

Open bestrating

Dit keer heeft Tom geen zandbed als onderlaag voor de bestrating gebruikt, maar gewoon de grond zelf. Het is namelijk een goede grond met veel organische stoffen. De bestrating bestaat uit betontegels met een open structuur. Zo kan het regenwater overal de grond inzakken. De open gedeeltes van de tegels vult Tom op met grond en graszaden voor een mooi gras resultaat.

Een landelijk kippenhok

Het kippenhok zag er al heel erg leuk uit, maar heeft toch nog een upgrade gekregen met een iets landelijkere uitstraling. Het hekje is vervangen voor een kastanjehouten schapenhek. Achter het hekje is  kippengaas bevestigd, zodat de kippen niet uit het hok kunnen ontsnappen. Naast het hek zijn de hoekpalen vervangen voor mooie kastanjehouten palen.  

Groene aanplanting

De tuin heeft uiteraard ook veel nieuwe beplanting gekregen. Deze planten zijn niet alleen heerlijk voor de dieren die in de tuin leven, maar ook voor de mensen. Zo zijn er verschillende kruiden  bessenstruiken geplaatst, waar ze 's zomers rode, witte en blauwe bessen kunnen plukken. Het is niet alleen heel erg lekker, maar ook nog eens prachtig om te zien. De kleuren geven de tuin de gewenste natuurlijke uitstraling.

Eindresultaat

Als finishing touch plaatst Tom een gezellig bankje. Hier kan Karen heerlijk zitten met haar gezin en genieten van hun prachtige, groene tuin. Ze zijn er ontzettend blij mee. Lois is gerustgesteld dat de trampoline weer veilig is en Karen kijkt uit naar al het eetbare groen in de tuin. Maar bovenal zijn ze natuurlijk heel erg dankbaar dat het waterprobleem eindelijk verholpen is.

Shop the look

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore