Ga naar de inhoud
Koken met Sandra!

Knolselderijsoep en flatbread gevuld met boerenkoolpesto

Er staat vandaag een gezonde maaltijd op het menu. Sandra bereidt een romige knolselderijsoep met zelfgemaakte, luchtige flatbread gevuld met pesto gemaakt van boerenkool die rechtstreeks uit de moestuin komt. Een heerlijke wintergroente met een flinke dosis vitamine C!

Knolselderijsoep met hazelnoten

  • Voor 4 personen
  • Bereiding: circa 35 minuten

Ingrediënten:

  • 1 ui
  • 2 knoflooktenen
  • neutrale olie
  • 1 knolselderij
  • 1 liter groentebouillon
  • 60 gr. blanke hazelnoten
  • 1 eetlepel hazelnootpasta (niet de chocoladevariant, maar pure gemalen hazelnotenpasta)
  • zout en peper
  • ½ bos peterselie
  • 125 ml crème fraîche

Extra benodigdheden:

  • staafmixer
Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Bereidingswijze

Stap 1: Pel en snipper de ui en pel en hak de knoflook fijn.

Stap 2: Verwarm een scheutje olie in een soeppan en fruit de ui en knoflook circa 2 minuten.

Stap 3: Schil en snijd de knolselderij in blokjes. Voeg toe aan de pan en bak 2 minuten mee.

Stap 4: Blus af met de bouillon en kook 15-20 minuten, tot de knol gaar is.

Stap 5: Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan lichtbruin en hak grof.

Stap 6: Pureer de soep en roer 1 eetlepel hazelnootpasta door de soep. Deze notenpasta kun je overigens kant-en-klaar kopen maar eventueel ook zelf maken door simpelweg noten te pureren. Breng de soep vervolgens op smaak met zout en peper.

Tip: Als je soep of saus wil binden kun je dit onder andere doen met notenpasta. Naast dat de notenpasta een rijke smaak zal toevoegen, zorg je ook voor een stevigere saus of soep.

Stap 6: Snijd de peterselie fijn.

Stap 7: Schep de soep in kommen of diepe borden, schep er een lepel crème fraîche in en bestrooi met hazelnoten en peterselie.

Flatbread gevuld met boerenkoolpesto

  • 4 flatbreads 
  • Bereiding: circa 30 minuten + 20 minuten rusttijd

Ingrediënten:

Deeg

  • 250 gr. volkorenmeel + extra voor uitrollen
  • 2 eetlepels Griekse yoghurt 
  • 2 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 1 theelepel zout  
  • 1 theelepel bakpoeder 
  • 50-80 ml water

Boerenkoolpesto

  • 50 gr. boerenkool
  • 3 bosuien
  • 1 teen knoflook
  • 1 (biologische) citroen
  • 75 gr. Parmezaanse kaas of oude kaas
  • olijfolie
  • zout en peper

Extra benodigdheden:

  • keukenmachine
  • deegroller

Bereidingswijze

Stap 1: Meng in een kom het meel met de yoghurt, olijfolie, zout en bakpoeder.

Stap 2: Voeg 50-80 milliliter water toe zodat je een mooi samenhangend deeg krijgt.

Stap 3: Kneed 5 minuten goed door, vorm een bol en laat het afgedekt op kamertemperatuur 20 minuten rusten.

Stap 4: Haal de harde nerven uit de boerenkool (als je hele bladeren gebruikt in plaats van voorgesneden) en plaats het vervolgens in de kom van de keukenmachine.  

Stap 5: Snijd de bosuien grof en voeg toe aan de kom van de keukenmachine. Pel en rasp ook de knoflook, kaas en citroenschil boven de kom en voeg een scheut olijfolie toe.

Stap 6: Maal tot een pesto en breng op smaak met zout en peper.

Tip: Het is handig om veel pesto te maken, want je kan het gemakkelijk invriezen om later nog eens te gebruiken als dip of door de pasta.

Stap 7: Verdeel het deeg in 4 stukken. Maak bollen van het deeg en rol met een deegroller dun uit.

Stap 8: Beleg een deeghelft met de boerenkoolpesto, klap dubbel en rol er met de deegroller nogmaals overheen. 

Stap 9: Verhit een koekenpan en bak de flatbreads circa 2 minuten per kant.

Dit is een artikel van