Ga naar de inhoud
Koken met Sandra!

Paddenstoelen stroganoff met rijst en geroosterde broccoli

Sandra kookt vandaag een heerlijke vegetarische paddenstoelen stroganoff met shiitake en oesterzwammen. Ook maakt ze hier een smakelijk ovengerecht met geroosterde broccoli en gefrituurde knoflook bij. Dat wordt weer smullen!

Dit recept bestaat uit twee delen. We beginnen met het maken van de stroganoff en verderop in het artikel lees je het recept voor de geroosterde broccoli met gefrituurde knoflook.

Paddenstoelen-stroganoff met rijst

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 20 minuten

Ingrediënten:

  • 600 gr. gemengde paddenstoelen
  • olijfolie
  • 1 rode ui
  • 300 gr. (zilvervlies)rijst
  • 2 tenen knoflook
  • 2 eetlepels zilveruien
  • 4 zoet-zure augurken
  • ½ bosje bladpeterselie
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder + extra voor bestrooien
  • 100 ml witte wijn
  • 120 gr. crème fraîche
  • zout en peper
  • 75 gr. gepelde walnoten
Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Bereidingswijze

Stap 1: Maak de paddenstoelen schoon en scheur de grotere exemplaren in stukjes.

Stap 2: Pel en snijd de rode ui in kwart ringen.

Stap 3: Verwarm een droge koekenpan en bak de paddenstoelen tot ze vocht gaan loslaten. Voeg dan de uien en een scheut olijfolie toe.

Tip: Paddenstoelen zijn ontzettend stevig van textuur, waardoor het een prima vervanger is voor vlees. Maar wees je er wel van bewust dat het niet dezelfde voedingsstoffen heeft als vlees. Om toch aan je eiwitbronnen te komen zijn tofu, tempeh en peulvruchten een betere optie.

Stap 4: Kook de rijst volgens de verpakking.

Stap 5: Snijd de knoflook in plakjes en snijd de zilveruien en augurken flinterdun.

Stap 6: Pluk en snijd de peterselieblaadjes en hak de steeltjes fijn.

Stap 7: Voeg de knoflook, zilveruien, augurk, peterseliestelen en kappertjes toe aan de pan en bak 3 minuten.

Stap 8: Voeg 1 theelepel paprikapoeder toe en bak het kort mee.

Stap 9: Blus af met de wijn en laat kort stoven.

Stap 10: Schep de crème fraîche en driekwart van het peterselieblad door het gerecht en kruid met zout en peper. Verdun de saus eventueel met een scheutje water.

Stap 11: Rooster de walnoten lichtbruin met een klein snufje zout in een droge koekenpan.

Tip: De vorm van walnoten hebben iets weg van een brein. Toevallig bevat het ook omega-3 vetzuren die heel gezond zijn voor je hersenen!

Stap 12: Verdeel de stroganoff over de borden, bestrooi met een beetje paprikapoeder, de walnoten en het achtergehouden peterselieblad. Serveer de rijst erbij.

Geroosterde broccoli met gefrituurde knoflook

  • Bijgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 10 minuten

Ingrediënten:

  • 1 broccoli
  • 2 rode paprika’s
  • olijfolie
  • zout
  • 2 knoflooktenen
  • ½ theelepel chilivlokken
  • 1 biologische citroen
  • zout en chilivlokken

Extra benodigdheden:

  • bakplaat met bakpapier

Bereidingswijze

Stap 1: Verwarm de oven voor op grillstand 230°C.

Stap 2: Maak roosjes van de broccoli en snijd de steel in plakjes.

Stap 3: Maak de paprika’s schoon en snijd ze in ringen van 1 cm.

Stap 4: Snijd de helft van de citroen in dunne halve plakjes.

Stap 5: Meng de broccoli, paprika en citroenplakjes met een scheutje olie. Bestrooi met zout. Verdeel de groenten over de bakplaat. Rooster circa 15 minuten. Schep halverwege een keer om.

Stap 6: Pel en snijd de knoflook in flinterdunne plakjes.

Stap 7: Verhit in een koekenpan 6 eetlepels olie en bak de knoflook goudbruin en krokant. Laat de knoflook uitlekken op keukenpapier. Bewaar de olie voor iets anders.

Stap 8: Doe de broccoli, paprika en citroen op een schaal, breng op smaak met citroensap, zout en chilivlokken. Bestrooi met de gebakken knoflook.

Dit is een artikel van