Ga naar de inhoud
RTL Samen Groener

De magie van 3D-printen: materialen teruggeven aan de natuur

In het thema van 'RTL Samen Groener' brachten we een bezoekje aan de designstudio van Eric Klarenbeek. Zijn ontwerpstudio focust zich op het printen en persen van organismen als algen en schimmels om hier vervolgens nieuwe producten mee te maken. Zou het niet goed zijn als we, in plaats van plasticvervuiling, onze materialen terug kunnen geven aan de natuur?

Eric zijn fascinatie voor organismen kwam niet uit het niets: “Vanaf het afstuderen aan de Designer Academy in Eindhoven werken we met ongewone materialen en technieken”, vertelt hij. Door te experimenteren met paddenstoelen en plantvezels kwam Eric erachter dat hier nieuwe materialen mee gekweekt kunnen worden.

Niet alleen kunst

Naast kunst maakt de designstudio ook functionele objecten, denk aan karaffen en ander servies. Met 3D-software op de computer zien ze van tevoren al hoe het eruit zal komen te zien. Dan is het alleen nog een kwestie van uitprinten om er een tastbaar product van te maken.

Internationaal printen = minder transportkosten

Het meest bijzondere aan 3D-printen is toch wel dat er overal ter wereld printopdrachten kunnen worden verstuurd en er hierdoor geen verzendtijd en nauwelijks transportkosten aan te pas komen. In de buurt van een printer laat je het product gewoon ter plekke maken.

Eric maakt met een 3D-printer van natuurlijke organismen nieuwe producten

04:51

Zeewier

Met verse, natte zeewier wordt er in de fabriek als eerste zeewiersap gemaakt. Het zeewier gaat vervolgens gedroogd, vanuit de fabriek in een maalmolen. De vezels die hieruit voortkomen worden daarna gebruikt in de 3D-printer, waar je hele mooie ontwerpen in kan maken. Als het gezeefd is kan het de printer in. Hier worden bijvoorbeeld volledig composteerbare bloempotten van gemaakt.

Paddenstoelen

Naast zeewier worden er ook paddenstoelen gebruikt in de studio. Eric laat het gemalen mycelium – oftewel de worteltjes van de paddenstoel – met water een week opkweken om een piepschuimachtig materiaal te creëren. Dit kan onder andere worden gebruikt voor isolatiedoeleinden of verpakkingen, ter vervanging van piepschuim.

Fotocredits:

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore