Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Zo weet je welke pompoensoort je voor welk gerecht kunt gebruiken (en of 'ie rijp is)

Niet alleen buiten is het volop herfst, ook de supermarkt ligt weer bomvol herfstproducten, waaronder de pompoen. Maar welke pompoen gebruik je voor welk gerecht en hoe weet je of 'ie rijp is? We zetten het op een rijtje:

Pompoengerechten

Een pompoen is een (meestal oranje gekleurde) groente die zowel in de keuken als ter decoratie erg geliefd is, met name in de herfstmaanden. Er zijn allerlei soorten gerechten mee te maken; van soep tot curry en zelfs taart. Eigenlijk kun je de lichtzoete groente in praktisch elk gerecht verwerken of mee combineren. Maar de ene pompoen is de andere niet, want er zit behoorlijk wat verschil in qua smaak en structuur. 

Tip: Let erop dat je bij een pompoenrecept, de juiste pompoensoort koopt.

Verschillende soorten pompoenen

Er zijn dus heel wat soorten pompoenen. Zo zijn lang niet alle pompoenen oranje, en ze hoeven ook niet per se rond te zijn. Ze bestaan ook in het groen, geel, gestreept en met bobbeltjes. Maar welke pompoen gebruik je nou voor welk gerecht of doeleind? Hieronder zetten we een aantal van de populairste soorten op een rij: 

Flespompoen
De flespompoen heeft een lichtoranje/beige kleur en een flesvormige nek. De smaak is zoet en nootachtig en je kunt 'm zelfs rauw eten. De pompoen wordt vaak geroosterd, maar je kunt 'm ook rauw eten. De schil is erg zacht, waardoor je 'm eigenlijk niet eens hoeft te schillen. 

Hokkaido
De Hokkaido is een kleine, ronde Japanse pompoen die zowel aan de buitenkant als de binnenkant donkeroranje is. Deze pompoen is ook met schil en al te gebruiken en daarom geschikt voor elk gerecht. De buitenkant van de pompoenen kunnen verschillen, maar ook de binnenkanten. Zo zitten er in het vruchtvlees van de ene pompoen meer zaadlijsten dan bij een ander.

Oranje pompoen
De oranje pompoen is de bekendste pompoen en heeft een zachte, melige smaak. Door de zachte smaak past hij goed in gerechten met smaakmakers zoals curry en chutney.

Spaghettipompoen
De spaghettipompoen heeft vruchtvlees dat erg lijkt op spaghettislierten. Ook deze pompoen heeft een zoete en nootachtige smaak en de slierten kun je ook gebruiken als vervanging van je spaghetti.

Kabocha pompoen
Deze pompoen heeft een groene buitenkant en een oranje binnenkant. De smaak is te vergelijken met de smaak van tamme kastanjes. Door de zoete smak is het heerlijk om deze pompoen te verwerken in je toetje.

De reuzenpompoen
Naast alle pompoenen die hierboven beschreven staan heb je ook nog de reuzenpompoen. Deze pompoen doet zijn naam eer aan, want deze kan enorm groot worden. In ons klimaat kunnen ze tussen de 100 en 250 kg worden en het wereldrecord staat momenteel zelfs op 700 kg. 

Zo zie je of een pompoen rijp is

Erachter komen of een pompoen rijp is kan nog best een uitdaging zijn. Maar als je weet waar je op moet letten moet het goedkomen. Allereerst kijk je naar de steel: als deze niet meer groen is, maar dor en verkurkt dat is ie rijp. Ook kun je op de pompoen kloppen. Wanneer het hol klikt is de pompoen rijp. 

Daarnaast is het slim te kiezen voor een pompoen met steel (of de steel er aan te laten als je 'm oogst), aangezien een pompoen zonder steel sneller zal rotten. 

Lekkere pompoenrecepten

Trek gekregen in een smakelijk pompoengerecht? Probeer de onderstaande recepten van Hugo Kennis eens! 

Geroosterde
Koken met Hugo!
Geroosterde pompoensalade met worst en gevulde appels uit de oven
Verse
Koken met Hugo!
Verse pompoensoep en een zelfgemaakt saucijzenbroodje

Decoratieve pompoen voor Halloween

Tot slot is ook Halloween niet compleet zonder uitgeholde en versierde pompoenen. In het artikel hieronder is te lezen hoe je deze leuke creatie zelf kan maken en bijvoorbeeld buiten naast de deur kunt zetten.

DIY:
Pompoenen voor Halloween
DIY: Zo versier je makkelijk pompoenen voor Halloween

Fotocredits:

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: