DIY: Bijenwasdoek maken met Suzanne
We gebruiken veel meer wegwerpplastic in de keuken dan nodig is en dit is niet erg vriendelijk voor het milieu. In een aflevering van Eigen Huis & Tuin Lekker Leven liet Suzanne (expert in natuurcosmetica) zien dat dit ook anders kan met duurzame bijenwasdoek. Niet alleen is het een handige vervanger voor plastic- en aluminiumfolie, maar het is ook nog leuk en makkelijk om zelf te maken.
Het gebruik
Je kent het wel, die restjes eten die je graag wil afdekken of het inpakken van een lunch. Veel huishoudens zullen als eerste naar een makkelijke rol plastic- of aluminiumfolie grijpen, maar dit blijkt niet altijd even veilig voor je gezondheid. Een duurzaam alternatief hiervoor is het gebruiken (en eventueel zelf maken) van bijenwasdoekjes. Deze doekjes gebruik je overigens niet alleen voor het inpakken van voeding, maar bijvoorbeeld ook om een mooie bos bloemen mee te verpakken.
Hergebruiken
Bijenwasdoeken zijn ervoor gemaakt om hergebruikt te worden. Je kunt ze na gebruik dus reinigen met lauw of koud water en (ecologisch) afwasmiddel. De doekjes kunnen dan wel een jaar lang meegaan!

DIY: Bijenwasdoek
Bijenwasdoekjes zijn gemaakt van katoen en maak je in combinatie met bijenwas. Hiermee hoef je niet bang te zijn dat je plasticdeeltjes in je lichaam terecht komen. Wil jij ook je steentje bijdragen aan vermindering van de plastic soep of maak jij je juist zorgen om je gezondheid? Dan is bijenwas een prima alternatief om mee te beginnen.
Let wel op: Gebruik bijenwasdoek niet om rauw vlees of vis te verpakken, maar gebruik daar bijvoorbeeld een afsluitbaar en herbruikbaar bakje voor.
Dit heb je nodig:
- 100% katoenen doekje
- 2 bakpapiertjes
- bijenwas
- strijkijzer

In de aflevering legt Suzanne (@biocareonline) uit hoe ze dit aanpakt:
Stap 1: Verwarm het strijkijzer op een middelwarme temperatuur.
Stap 2: Leg een vel bakpapier onder het katoenen doekje en leg alvast het tweede vel klaar.
Stap 3: Verdeel een aantal stukjes bijenwas over het katoenen doekje. Het doekje hoeft er niet helemaal vol te zitten met bijenwas, want dit verspreid je later doormiddel van de warmte.
Stap 4: Leg het tweede vel bakpapier op de bijenwas (met daaronder het doekje) en strijk er met het strijkijzer overheen. Het is heel goed zichtbaar welke plekken nog wat warmte kunnen gebruiken.
Stap 5: Als alle bijenwas verspreid en gesmolten is, trek je het bakpapier voorzichtig los. Als de doek nog niet volledig ingesmeerd is met bijenwas kun je er extra bijenwas op leggen en het proces herhalen.
Stap 6: Verwijder de bijenwasdoek en hij is klaar voor gebruik!
Fotocredits:
- Headerfoto: screenshot uit Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven
- Foto 1: zest_marina
