Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Bespaartip: Waarom het belangrijk is je radiatoren juist af te stellen

Bij veel woningen is de cv-installatie niet optimaal ingesteld, wat nadelige gevolgen heeft voor het comfort én het energieverbruik. Als je aan je radiator voelt terwijl het opwarmt, kan het zo zijn dat een deel van de radiator koud blijft, terwijl het water natuurlijk zo gelijkmatig dient te worden verdeeld om de ruimte goed te verwarmen. Installatietechnisch adviseur Arie Baars vertelt alles over het juist afstellen van je radiator.

Wat is waterzijdig inregelen?

Waterzijdig inregelen is het in balans brengen van de hoeveelheid water die door de warmtebronnen stroomt.

Waarom zou je dit doen?

Als de installatie niet goed is ingeregeld, dan is er geen goede verdeling van het water en worden de radiatoren vlak bij de ketel ontzettend warm, terwijl de andere radiatoren een stuk minder goed verwarmen. Dit kan zorgen voor comfortwisselingen in je huis: de ene ruimte is veel te warm terwijl de andere ruimte juist te koud is. Ook kun je last hebben van geluidsklachten in de radiator. Als de radiatoren en cv-ketel juist zijn ingesteld, dan kun je flink besparen op je energierekening.

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Statisch inregelen: de ouderwetse manier

Er zijn twee technieken om je warmtebron in te regelen. Op de statische manier en de dynamische manier. Volgens Arie Baars, installatietechnisch adviseur van Eagle Energy, is het ouderwetse statisch inregelen lastig om zelf uit te voeren en daarbij werkt dit lang niet voor alle huishoudens. "De spullen in doe-het-zelf kits zijn vaak onvoldoende om goed in te kunnen regelen. Als je dit wil doen, moet je alle verwarmingen open zetten op een hoge temperatuur en de meting uitvoeren. Op basis van de meting stel je het in en vervolgens moeten alle radiatoren afkoelen en weer opnieuw worden opgewarmd.” Bij de meeste huishoudens ben je er daarom wel een halve of zelfs een hele dag aan kwijt, ook wanneer je dit door een installateur laat uitvoeren. Het rendement van deze techniek is bovendien zeer beperkt.

Baars is dan ook geen voorstander van de ouderwetse techniek. “Op het moment dat je ingeregeld bent, betekent het dat je alle radiatoren open moet laten staan. Zodra je ook maar één radiator dicht draait, dan ben je de warmtebalans alweer kwijt.” De radiatoren die niet gebruikt worden, zorgen ervoor dat andere radiatoren nog meer warmte produceren. Dit kan zorgen voor minder comfort en hierdoor zou je eigenlijk niets besparen. Bij een kantoor waar niemand aan de knoppen draait, zou het daarentegen wel een optie zijn.

Dynamisch inregelen: de nieuwe techniek

Dynamisch inregelen werkt anders. Het beperkt de warmte die verdeeld wordt door de radiatoren met inregelventielen, zodat je altijd de gewenste hoeveelheid warmte ontvangt. Ook behoudt het deze balans wanneer je enkele radiatoren afsluit.

De nieuwe techniek is ook nog eens een stuk makkelijker, omdat het alleen een kwestie is van de knoppen vervangen. Dit kost je wel een eenmalige investering van ongeveer 50 euro per knop, plus installatiekosten. Bovendien is het geen klus die je om de zoveel tijd moet herhalen. En bij het overschakelen naar een nieuwe warmtebron is het in een uurtje aangepast.

5
Meer bespaartips?
5 tips om deze winter te besparen op je energierekening

Maak je geen gebruik van gas maar bijvoorbeeld een warmtepomp? Geen probleem, het is voor alle warmtebronnen mogelijk om dynamisch in te regelen. "Met name de moderne warmtebronnen, waarbij er gefocust wordt op een lagere temperatuur is het zeer geschikt. Het is zelfs wettelijk voorgeschreven, maar helaas wordt dit in de praktijk niet altijd gehandhaafd”, vertelt Baars teleurgesteld.

Besparen met dynamisch inregelen

Door je radiatoren dynamisch in te regelen verminder je de CO2-uitstoot. "Als we kijken naar een cv-ketel, zal je mogelijk zelfs 20% minder CO2 uitstoten. Heb je een warmtepomp? Dan verbruik je natuurlijk ook minder elektriciteit”, aldus Baars. Als je uit gaat van een normale woning die ongeveer 1.500m3 verbruikt, bespaar je op jaarbasis ongeveer tussen de 300 en 400m3. Een m3 kost op dit moment rond de €3 euro, dus zou het betekenen dat je jaarlijks een bedrag tussen de €800 en €1.000 euro kunt bezuinigen. Met een eenmalige investering in dynamische knoppen heb je dit dus binnen een jaar alweer terugverdiend.

Tip van de expert

Baars adviseert zowel bedrijven als particulieren om de dynamische techniek te gebruiken. “Mijn pleidooi is: omdat je het op de lange termijn toch zal moeten doen als gevolg van nieuwe warmtebronnen, doe het dan nu en profiteer alvast van de besparing.”

Fotocredits:

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: