Ga naar de inhoud
Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven!

5 tips om deze winter te besparen op je energierekening

Met de stijgende energieprijzen dit jaar zijn de bespaartips van huishoudcoach Zamarra Kok extra hard nodig. Kritisch keek zij rond in huis om nieuwe manieren te bedenken die schelen in de portemonnee. Het resultaat? 5 handige tips die ze graag met je deelt!

1. De verdeling van het gasverbruik

Wist je dat het gasverbruik voor driekwart wordt bepaald door de verwarming? De overige 25% bestaat grotendeels uit het verbruik van warm water zoals douchewater en maar voor een klein deel uit gasverbruik. Het is goed om je hiervan bewust te zijn, zodat je weet waar je het meeste op kunt besparen.

2. Radiatorventilatoren

Plaats radiatorventilatoren om ervoor te zorgen dat de warmte van de verwarming zich beter verspreidt door de kamer en het daardoor sneller op de gewenste temperatuur komt. Het is ook nog eens heel makkelijk! Je klikt ze – door middel van de magneten – aan de onderkant van je radiator en stopt het snoer dan in een stopcontact. Inderdaad, je gebruikt hierdoor meer stroom, maar de kosten vallen volgens Zamarra wel mee. Per ventilator ben je ongeveer 32 cent per jaar kwijt, terwijl je er ongeveer 10% mee kunt besparen op je gasrekening.

4
Meer handige bespaartips
4 tips om deze winter energie en geld te besparen met kleine aanpassingen in huis

3. Ruimtes afsluiten

“Ben je soms in de kerk geboren?” is een uitdrukking die je hoort als je de deur achter je open laat. Terecht, want er gaat ontzettend veel warmte verloren wanneer je deuren open laat staan in huis. Heb je een kamer net lekker opgewarmd? Houd de deuren dan liever dicht om dat ook zo te houden. Zo voorkom je dat de warmte naar de bovenverdieping of hal gaat, terwijl dit hartstikke onnodig is. 

En nee, een warme slaapkamer is ook écht niet nodig. Sterker nog, je kunt beter in een koude slaapkamer slapen

4. Cv-ketel instellen en onderhouden

Een plek in huis waar je vast niet meteen naartoe rent is de cv-ketel. Toch kan je ook aan je cv-ketel aanpassingen doen om te besparen. Pak je handleiding erbij, zoek op internet hoe je de temperatuur lager zet of vraag een expert. Staat hij normaal op 80? Zet hem dan eens op 60 om zo wel 10% minder te verbruiken.

Daarbij is het raadzaam om je cv-ketel regelmatig te laten onderhouden. Controleer hem in ieder geval iedere twee jaar.

5. Waterzijdig inregelen

Heb je wel eens aan je verwarming gevoeld terwijl hij opwarmde? Dan merkte je misschien dat de zijkant van de verwarming een stuk warmer aanvoelt dan de bovenkant. Laat in dat geval je radiator waterzijdig inregelen. Dit zorgt ervoor dat er door alle radiatoren de juiste hoeveelheid water stroomt om de ruimte voldoende te verwarmen. Het kan je energieverbruik met 5% tot soms wel 15% verlagen!

Dit is een artikel van