Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Alles wat je moet weten over het wrappen van je keuken

Zijn je keukenkastjes gedateerd, niet meer helemaal jouw smaak en ben je toe aan iets nieuws? Dan is je keuken ‘wrappen’ wellicht wat voor jou. Hiermee steek je jouw oude keukenkastjes in een splinternieuw jasje met speciale wrapfolie, zonder te hoeven spuiten, verven of compleet te moeten vervangen. Een makkelijke én budget-proof oplossing voor een compleet andere look!

Keuken wrappen

Tijdens de metamorfose van de leefkeuken bij Sharon en Thijmen koos klusser Oscar er in het programma Eigen Huis & Tuin Lekker Leven voor om de keuken te laten wrappen. De keuken was immers nog in goede staat, maar de landelijke sfeer matchte niet met hun smaak. Wrapfolie heb je in verschillende coatings, kleuren en texturen. Voor elk wat wils! 

Uitbesteden of zelf doen? 

In de aflevering werd deze klus uitbesteed aan een professioneel bedrijf, maar je kunt dit eventueel ook zelf aanpakken als je een beetje handig en secuur bent. Wanneer je het wrappen van je keuken uitbesteedt liggen de kosten ongeveer tussen de €500 en €1500. Uiteraard is dit afhankelijk van de grootte en type keuken én het bedrijf dat je inschakelt. Wanneer je het zelf aanpakt is dit uiteraard een stuk goedkoper. 

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

DIY: Wrap je eigen keuken

Ben jij niet snel geïntimideerd door een klus als deze? Dan is het een optie om het heft in eigen handen te nemen en je keuken zelf te wrappen. Wel zo vriendelijk voor je portemonnee, want de kosten hiervoor liggen een stuk lager. Bovendien is het niet zo ingewikkeld, zolang je precies te werk gaat en rekening houdt met een paar belangrijke punten die je verderop in dit artikel leest. 

Dit heb je nodig voor het wrappen van je keuken:

 • Platte keukendeurtjes
 • Wrapfolie in het juiste formaat (inclusief zijkanten)
 • Ontvetter
 • Reinigingsdoekje
 • Schuurspons
 • Rakelset
 • Stanleymes
 • Schroevendraaier
 • Hittepistool (föhn)
 • Potlood
 • Primer

Stap 1: Demonteren

Je zou misschien denken dat je het folie zo op je kastdeuren plakt, maar dit is helaas niet het geval. Voor het mooiste resultaat is het nodig om de kastdeuren één voor één te demonteren met een schroevendraaier of schroefmachine.

Stap 2: Grondig schoonmaken

Na het monteren is het makkelijker om de kastdeuren te reinigen. Zorg ervoor dat je al het vet verwijdert met een ontvetter. Zitten er hardnekkige vetvlekken op? Verwijder deze dan met een schuurspons. Het is de bedoeling dat de kastjes vetvrij, droog en spic en span zijn voordat je begint. Achtergebleven vuil kan zorgen voor luchtbellen in de folie en dat wil je natuurlijk niet.

Vet
Meer schoonmaaktips?
Vet bovenop de keukenkastjes? Met deze tips voorkom je het!

Stap 3: Primen

Breng met een kwastje de primer aan op de randen van de kasten om ervoor te zorgen dat de wrap stevig blijft plakken. Laat het drogen terwijl je verder gaat met stap 4.

Stap 4: Opmeten

Heb je de afmetingen van de keuken nog niet bij de hand? Dan is dit het moment om alle kastdeuren op te meten, inclusief de randen.

Tip: Oefen voordat je begint met een groot stuk wrapfolie op een klein stuk. Zo verklein je de kans op verspilling van de folie en weet je gelijk of je het snijden door hebt.

Stap 5: Op maat snijden

Leg de rol wrapfolie nu op een stevige, vlakke ondergrond met de achterkant van de folie naar boven gericht. De lijnen aan de binnenkant van de folie maken het makkelijk om te markeren waar gesneden moet worden, op basis van jouw afmetingen. Snijd vervolgens de folie recht af en houd de rollen (losjes opgerold) apart.

Tip: Wil je snel en efficiënt te werk gaan? Plak dan een post-it briefje op elke kastdeur en de bijpassende rol zodat je weet welke wrap op welke deur hoort.

Stap 6: Plakken

Knip of snij een strook van het papierlaagje af - dus niet de plaklaag - om strook voor strook te plakken. Dit zorgt ervoor dat er minder bubbels ontstaan, omdat je het na elke strook glad kunt strijken met de rakelset.

Stap 7: De randen plakken

Blaas heel kort met het hittepistool op de randen van de folie en plak de randen vast. Knip het teveel aan folie weg. Haal het hittepistool eventueel nog over de hele kastdeur om eventuele bubbels glad te strijken. Het kan tot ongeveer 48 uur duren tot de folie stevig is vastgeplakt.

Fotocredits: 

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: