Ga naar de inhoud
Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven!

Tuintips van Tom: Zo kweek je je eigen paddenstoelen

Het is weer volop paddenstoelentijd! Niet alleen in het bos en in de tuin, maar ook op je bord. Er zijn heel wat verschillende eetbare paddenstoelen die je in allerlei soorten gerechten kunt verwerken, van een Italiaanse pasta tot een Aziatische wok. Maar wist je dat je deze ook heel gemakkelijk thuis kunt kweken? Tom legt je stap voor stap uit hoe je dit doet.

Zelf (kastanje)champignons kweken

De bekende (kastanje) champignons kweek je heel makkelijk zelf door het steeltje van de champignon eraf te halen en te plaatsen in de natte grond van ongeveer 2 cm diep, op een donker plekje. Ze groeien het best op een koele donkere plek tussen de 8 °C en 18 °C, dus kies bijvoorbeeld voor een plek in de schuur of een andere donkere plek waar het niet te koud en niet te warm is.  

Vanaf het moment dat je de steeltjes plaatst zie je ze in enkele weken al boven de grond groeien. Zodra ze groot genoeg zijn kun je ze het hele jaar door oogsten en extra genieten van de heerlijke smaak van zelfgekweekte champignons!

Bundelzwam

De bundelzwam, ook wel bekend als nameko, groeit in kleine bundeltjes en is lekker om te verwerken in een wokgerecht of in een Japanse misosoep. Het kweekproces kun je beginnen door een kweeksetje kopen voor in huis of tuin. Belangrijk om te weten is dat deze zwammen van veel vocht houden en dat het nodig is om ze te beschermen tegen vorst.

Zelf oesterzwammen kweken

Koffiedik is een restproduct van koffie, bijvoorbeeld filterkoffie, een espressomachine of uit een koffiepad. Normaal gesproken gooi je het waarschijnlijk weg, maar er zitten nog heel veel voedingstoffen in die prima te gebruiken zijn als plantenvoeding. Zo is het ook geschikt om te gebruiken in een emmertje, om oesterzwammen mee te kweken! Tom laat je in de video zien hoe dit werkt: 

Dit heb je nodig:

  • Koffiedik
  • Een literemmertje
  • Tape wat kan ademen
  • Water
  • Broed (sporen van de oesterzwam)

Oesterzwammen kweken

04:20
Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Shiitake

In tegenstelling tot de oesterzwam, kweek je shiitake niet in een emmer maar in een eikenboomstam. Hiervoor heb je deuvelbroed nodig met schimmelsporen van de shiitake, die kant-en-klaar in een zakje te kopen zijn via verschillende webshops.

Tip: Paddenstoelen groeien over het algemeen beter op loofbomenhout, dan op naaldbomenhout. De structuur en het hars van de naaldbomen is namelijk niet zo aantrekkelijk voor schimmels om in te groeien.

Stap 1: Boor een aantal gaten in de boomstam en plaats de deuvels in de gaten.

Stap 2: Leg de boomstam vervolgens op een vochtig plekje in de tuin, bijvoorbeeld achter de schutting of achter de schuur. Plaats de boomstam in je tuin op een verhoogd oppervlak en niet op de grond. Door hem van de grond te plaatsen geef je andere schimmels minder kans om erin te trekken. Als het gaat om paddenstoelen, dan overleven de sterkste namelijk. En je wil natuurlijk wel shiitake kweken en geen andere paddenstoelen die misschien wel giftig zijn.

Stap 3: Wees geduldig, de shiitake moet namelijk wel ongeveer een jaar liggen voordat er mooie paddenstoelen uit groeien. Is het eenmaal gelukt en hebben alle sporen zich verspreid over de boomstam? Dan is het tijd om de boomstam 24 uur lang onder te dompelen in koud water, om ervoor te zorgen dat ze nog harder gaan groeien. Daarna kun je ontzettend lang, soms wel jaren, blijven oogsten.

Fotocredits:

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore