Ga naar de inhoud
Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven!

Tuintips van Tom: zo weet je welke planten bij de grond in jouw tuin passen

In een tuin kunnen bloemen, planten en bomen natuurlijk niet ontbreken. Alleen welke beplanting sluiten het beste aan op het type grond in jouw tuin? Dankzij een kijkersvraag van Tineke – die de tuin van haar dochter mooi wil maken – komen we hierachter. Tom legt uit welke plant bij welke grondsoort hoort en waarom het zo belangrijk is om hier rekening mee te houden.

Planten zijn erg afhankelijk van de grond waar ze in staan. Daarom vergelijkt hij verschillende grondsoorten met elkaar en laat hij zien hoe je ze het beste kunt gebruiken.

Wat voor grond zit er in je achtertuin? 

Allereerst moet je weten wat voor grond je in je achtertuin hebt. Als je dit onderzocht hebt kun je gaan kijken welke planten daarbij horen. Er zijn verschillende trucjes om hierachter te komen.

Bekijk in welk gebied je woont

Door te kijken in welk gebied je woont kom je al een heel eind. Als je langs de kust woont heb je te maken met zandgrond, dicht bij het bos heb je bosgrond en daarachter zit kleigrond. Om het zeker te weten kan je de volgende truc de toen:

Doe de truc!

Begin met het vullen van een glazen pot met 1/3 van de grond uit je tuin. Vul de rest aan met water en schud dit goed door elkaar. Als het goed mengt krijg je later een bezinksel in het potje. Aan de hand daarvan kan je zien wat voor grondsoort je hebt.

4 grondsoorten

Er zijn vier basisgronden in Nederland. Dat zijn kleigrond, zandgrond, bosgrond en veengrond.

Zandgrond

Zandgrond is zwaar en grof en bestaat voornamelijk uit allemaal minuscule steentjes. Bij zandgrond heb je planten nodig die goed tegen droogte kunnen, want het laat heel makkelijk water doorlopen. Daarnaast moeten ze goed zonder voeding kunnen, want zandgrond bevat geen hoge voedingswaarde. Lavendel en het ezelsoor kunnen hier goed in groeien.

Kleigrond

Bij kleigrond is te zien dat er slibdeeltjes in zitten, die zorgen ervoor dat de grond goed aan elkaar blijft plakken. Ook neemt kleigrond heel goed water op. Het is daarom erg voedingsrijk. Hier kunnen planten in groeien die het niet erg vinden om met hun wortels in vochtige grond te staan, zoals een herfstanemoon.

Veengrond

Veengrond bezit ook organische stoffen en verzakt vrij snel omdat het niet draagkrachtig is. Veengrond is een zure grondsoort. Houd met de beplanting dus rekening dat je voor planten kiest die daar van houden. Denk bijvoorbeeld aan de hortensia.

Bosgrond

Bosgrond is zanderig en voedingsrijk. Dit komt ook door de takken en de bladeren op de grond die daarin wordt verteerd. De bosgrond is ook een zure grond, waarin dus dezelfde planten passen die het ook goed doen in veengrond.

Om de structuur en voedingswaarde van je grond te verbeteren is het verstandig om er elk jaar compost aan toe te voegen. Als je hier allemaal rekening mee houdt, heb je echt een veel mooier resultaat in je tuin.

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore