Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Kruiden opbergen: zo creëer je overzicht op een stijlvolle manier

Ben je tijdens het koken geregeld het overzicht kwijt in je kruidenla en zoek je je een ongeluk tot je het juiste potje hebt gevonden? Met de volgende tips ziet je keuken er niet alleen superstrak uit, maar kun je ook nog eens heel relaxed koken!

Alles in één stijl

Ken je dat? Je koopt een paar kleine kruidenpotjes in de supermarkt, een grote voordeelpot bij de internationale supermarkt en wat zakjes bij de toko. Fijn dat je kruidenla zo gevarieerd is, maar het kan lastig zijn om dit allemaal netjes op te bergen wanneer elke verpakking een ander formaat heeft. De oplossing? Giet alle kruiden in één soort potje, allemaal met dezelfde vorm en formaat dus.

En als het niet in het potje past, hoef je de resterende kruiden niet weg te gooien. Bewaar deze bijvoorbeeld in een doos bij elkaar in de voorraadkast, totdat ze weer bijgevuld moeten worden.

Tip: Maak van een a4’tje en een plakbandje een soort trechter. Zo zorg je ervoor dat je tijdens het overgieten geen kruiden morst.

Soort en formaat

De grootte van de potjes kun je het beste kiezen op basis van de opbergplek in je keuken en de hoeveelheid kruiden die je hebt. Bij weinig ruimte en veel soorten kruiden is het vanzelfsprekend om voor kleine potjes te gaan. Kijk voor aankoop goed naar de afmetingen, zo kom je erachter of ze wel echt in de keukenla, kast of in het rek passen.

Voordat je de potjes kiest is het ook goed om na te denken over de ideale deksel voor jouw kruiden. Is dat de strooideksel met kleine gaatjes, een grote opening of een molen? Dit is helemaal afhankelijk van de kruiden in jouw keukenkastje. Koop het liefst kruidenpotjes gemaakt van glas, omdat dit ervoor zorgt dat er geen lucht en vocht binnendringt. Daarbij was je ze makkelijk af in de vaatwasmachine.

Zo
Dé tip om molentjes te openen:
Zo hervul je wegwerppeper- en zoutmolentjes. Oók als ze potdicht zitten!
Tip: Glazen kruidenpotjes zijn zeer geschikt om bij te vullen bij bulksupermarkten of groothandels. Zo hoef je nooit meer verpakkingen aan te kopen en draag je zo je steentje bij aan het milieu.

DIY stickers maken

Er zijn kant-en-klare labels verkrijgbaar voor de meest gebruikte kruiden, maar als jij een nogal diverse, internationale kruidenselectie hebt dan is het mogelijk beter om de stickers zelf te maken. Dit kun je makkelijk doen met een labelmachine, gewoon met pen en papier of je maakt digitaal een leuk ontwerp! Maak voor elk kruid een sticker en voeg eventueel ook de houdbaarheidsdatum toe, wel zo handig als je besluit om de oorspronkelijke verpakking weg te gooien. 

Alfabetische volgorde 

Tot slot maak je het jezelf nog makkelijker als je vervolgens alle kruiden en specerijen op alfabetische volgorde zet, zodat je ze voortaan nóg sneller terug kunt vinden. Wist je trouwens dat de kruiden in de supermarkt ook gewoon op alfabetische volgorde staan? 

Heb jij de tip uitgeprobeerd? Plaats het in je Instagram-story en tag ons! @rtlwonen

Fotocredits:

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: