Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Zo voorkom je dat een houten vloer uitzet of krimpt

Een houten vloer geeft je huis een warme sfeer én wordt vaak met de jaren mooier. Er wordt niet voor niets gezegd dat een houten vloer leeft. Maar de keerzijde is dat het ook kan gaan werken. Oftewel: krimpen en uitzetten. Wat kun je er tegen doen en hoe voorkom je het? We leggen het je uit:

Een houten vloer heeft veel fijne voordelen. Ben je de kleur op den duur bijvoorbeeld zat? Dan kun je 'm altijd weer opschuren en voorzien van een nieuwe kleur naar wens. Toch zijn er helaas ook nadelen aan een houten vloer.

Krimpen en uitzetten

Hout kan op den duur gaan werken onder bepaalde omstandigheden. Bij regenachtige dagen zet hout uit omdat het vocht opneemt en in de zomer wordt het hout weer droog en gaat het krimpen. Dit komt door de toe- en afname van de luchtvochtigheid en warmte. Alle soorten en vormen van hout hebben hier mee te maken. Van lamelparket tot massieve planken. 

Vochtgehalte meten

Om te kunnen voorkomen dat het hout uit gaat zetten door vocht moet je de luchtvochtigheid meten. Met een hygrometer kun je dit gemakkelijk in de gaten houden. De waarde die de meter aangeeft moet tussen de 50% en 60% liggen.

Bij een te lage luchtvochtigheid kun je een luchtbevochtiger in je huis plaatsen. Bij een te hoge luchtvochtigheid kun je vochtvreters in huis zetten, beter ventileren (ramen open!) of een airco in je huis aanzetten zodat het vocht uit de ruimte wordt getrokken. Door ervoor te zorgen dat dit stabiel en op peil blijft voorkom je problemen met je vloer.

Laat je vloer acclimatiseren

Daarnaast is het ook belangrijk om je vloer te laten acclimatiseren voordat je de vloer gaat leggen. Laat het hout minimaal 48 uur in de kamer staan waar de vloer uiteindelijk gelegd wordt. Zorg ervoor dat de ruimte een temperatuur heeft van 15 tot 25 graden Celsius. De vloer kan dan gaan wennen aan het klimaat van jouw woning. Gebeurt dit niet, dan kan het hout alsnog gaan uitzetten of krimpen, met bollingen in de vloer als gevolg. 

Fotocredits:

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Dit is een artikel van