Ga naar de inhoud
RTL Wonen

5 duurzame alternatieven voor vershoud- en aluminiumfolie

Een stukje aluminium- of plasticfolie is handig in gebruik om iets snel mee af te dekken, maar milieuvriendelijk is het niet. Daarbij blijkt dat je aluminiumfolie lang niet bij alle etenswaren kan gebruiken zonder daarbij schadelijke stoffen binnen te krijgen. Welke duurzame én niet-toxische materialen kan je dan wel gebruiken?

Hoe schadelijk het is om aluminium in de keuken te gebruiken tijdens het bereiden van je gerechten lees je hier. Maar hoe zorg je voor een gezond en duurzaam alternatief voor vershoudfolie en aluminiumfolie als het gaat om het bewaren én bereiden van je maaltijden? We zetten er vijf op een rij: 

1. Bijenwasdoek (bee’s wrap)

Een sandwich, bakjes met restjes of een stuk kaas kun je gemakkelijk afdekken met bijenwasdoek. Het is simpelweg een gezond en eco-vriendelijk alternatief voor plasticfolie, omdat ze bedoeld zijn om te hergebruiken. Het materiaal is meestal gemaakt van katoen en behandeld met bijenwas en jojobaolie. Gebruik je liever geen dierlijke producten? Dan zijn er ook veganistische varianten zonder bijenwas, gemaakt van candelilla.

2. Bananenbladeren

Een ideaal biologisch afbreekbaar alternatief voor folie zijn bananenbladeren. In Aziatische landen wordt dit al lang gebruikt als verpakking. Je vindt de bladeren dan ook voornamelijk in toko’s. Gebruik het blad bijvoorbeeld op de barbecue tijdens het grillen van vis. Hiermee voorkom je namelijk dat de vis verbrandt en blijft het ook niet zo plakken aan het rooster. Daarbij is het natuurlijk ook een leuke decoratie bij het serveren van gerechten.

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

3. Herbruikbare bakjes

Je lunch in een boterhamzakje meenemen? Dat is niet meer van deze tijd. Inmiddels zijn er duurzame lunchboxen in elke maat en vorm, met én zonder vakken. Denk bijvoorbeeld aan RVS-bakje zoals de foto hierboven. Bovendien biedt de box veel vrijheid voor verschillende lunches en ze bestaan zelfs in thermosvarianten. Is een trommel je te groot? Geen punt! Siliconen zakjes zijn een prima alternatief.  

4. Foodhuggers

Heb je wel eens een halve citroen over? Grijp dan het liefst niet naar je rol aluminiumfolie. Het zuur van de citroen kan er namelijk voor zorgen dat het aluminium oplost, waardoor je er meer van zal binnen krijgen. Daarentegen bevat een siliconen dekseltje – een zogenoemde food hugger – geen BPA of andere schadelijke stoffen en is hiermee zeer geschikt om je (zure) voedingswaren mee af te dekken. Bovendien is het milieuvriendelijker dan plastic, aangezien het stevige materiaal een stuk langer meegaat dan folie.

5. Siliconen bakmat

Siliconen worden gebruikt in verschillende vormen en maten, zo ook als een bakmat. Als vervanger voor aluminiumfolie of bakpapier leg je de mat gewoon op de bakplaat. Herbruikbaar, BPA-vrij, anti-kleef en ook superhandig om deeg op te rollen. Het is uiteraard wel raadzaam om specifiek op zoek te gaan naar een hittebestendige mat.

Hoe
Lees ook:
Hoe schadelijk is het om aluminium te gebruiken in de keuken?

Fotocredits:

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: