Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Dit kun je allemaal doen om je huis beter te isoleren

Met de stijgende energieprijzen en beperkte gasvoorraden is het isoleren van je huis aantrekkelijker en belangrijker dan ooit. Waar moet je op letten, en welke grote én kleine aanpassingen kun je doen? We zetten het op een rij:

Het isoleren van je huis kan enorm veel verschil maken met betrekking tot het warm houden van je huis in de winter, maar natuurlijk ook met het koel houden van je huis in de zomer. Met name in de winter kan dit enorm veel schelen in de portemonnee. We zetten een aantal tips op een rij die – zeker in combinatie met elkaar – aanzienlijk verschil zullen maken: 

Tip 1: naden en kieren afsluiten

De belangrijkste tip is het goed afsluiten van naden en kieren. Hierdoor blijft de warmte in je woning en kan het niet naar buiten vliegen én andersom kan de kou niet naar binnen glippen. In de zomer geldt dat natuurlijk hetzelfde voor de warmte die je daarmee buitenshuis houdt. Sluit ook de kamerdeuren nadat je ergens in je huis geweest bent, om de warmte in de woonkamer te behouden. Je wil natuurlijk niet dat het naar de slaapkamers glipt, aangezien dat onnodig is. 

Tip 2: breng radiatorfolie aan

Plak daarnaast ook radiatorfolie achter de radiator. Hierdoor kaatst de warmte van de verwarming de kamer binnen en verdwijnt het niet via de muur naar buiten. Kleine moeite, superefficiënt! 

Tip 3: isolerende raambekleding

Ook kan je kiezen voor isolerende gordijnen of raamfolies. Deze raambekleding zorgt voor extra isolatie. Ze houden de koude buitenlucht buiten waardoor de warmte beter in huis blijft. Dit komt bij de gordijnen ook doordat de stof warmer wordt dan de ramen zelf.

Enkel glas in combinatie met isolerende gordijnen of raamfolies hebben bijna dezelfde werking als dubbelglas, zo valt er te lezen op de website van Milieu Centraal.

Tip 4: spouwmuurisolatie

Wanneer je de muren van je huis wil isoleren, raden wij spouwmuurisolatie aan. De ruimte tussen de binnenmuur en buitenmuur worden dan opgevuld met isolatiemateriaal. Dit zorgt 's winters voor een veel warmer huis met een lagere energiefactuur als resultaat, en in de zomer zorgt het natuurlijk voor een koeler huis. Ook voorkom je hiermee vocht en schimmel tussen de muren. En het is ook nog eens de goedkoopste optie per vierkante meter.

Tip 5: vloer- en dakisolatie

Wil je investeren in de isolatie van je huis? Verdiep je dan in de vloer-bodemisolatie en in dakisolatie. Bepaal voor jouw huis waar de verbeterpunten liggen en neem contact op met een isolatiebedrijf. Het is even een investering, maar je hebt er op den duur profijt van. 

Fotocredits:

Tip: Als je jouw koophuis wilt isoleren kun je onder bepaalde voorwaarden 30% subsidie krijgen.
Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: